Denník N

Namiesto nigérijskej armády sa dostal do Trenčína. Moses Simon bol teraz hviezdou Afrického pohára národov

Na snímke vľavo hráč FK Senica Juraj Chvátal a hráč AS Trenčín Moses Simon v zápase 7. kola jesennej časti futbalovej Fortuna ligy FK Senica - AS Trenčín v Senici v piatok 22. augusta 2014. Foto - TASR/Lukáš Grinaj
Na snímke vľavo hráč FK Senica Juraj Chvátal a hráč AS Trenčín Moses Simon v zápase 7. kola jesennej časti futbalovej Fortuna ligy FK Senica – AS Trenčín v Senici v piatok 22. augusta 2014. Foto – TASR/Lukáš Grinaj

Hviezdou Afrického pohára národov sa stal hráč, ktorý sa do veľkého futbalu dostal v Trenčíne.

26-ročný krídelník Moses Simon sa po rokoch kritiky od nigérijských fanúšikov vypracoval na oporu tímu, ktorý sa teraz dostal do osemfinále turnaja, v ktorom v nedeľu večer podľahol Tunisku 0:1.

Simon však hral tak dobre, že by sa oňho mohli zaujímať veľkokluby, no podľa nigérijského novinára Toluho Olasojiho má zatiaľ maximálne na klub zo stredu tabuľky anglickej Premier League.

Do Trenčína prišiel v januári 2014 ako tínedžer, ktorý dovtedy hrával len v nigérijskej akadémii GBS.

Generálny manažér klubu Róbert Rybníček v spolupráci s holandským majiteľom Tschenom La Lingom vytvorili obchodný model, v ktorom získavali lacných a perspektívnych futbalistov z cudziny a potom ich so ziskom predávali najmä do západoeurópskych líg. Simon patrí k tým najlepším z nich.

Práve on bol teraz hlavnou zbraňou Nigérie. Tá napriek chaosu pred začiatkom turnaja vyhrala všetky tri skupinové zápasy.

Simonovi sa darilo na ľavom krídle, zatiaľ čo na druhej strane súperom robila problémy hviezda Villarrealu Samuel Chukwueze. Okrem nich v ofenzíve nastupoval aj Kelechi Iheanacho (Leicester City) či Taiwo Awoniyi (Union Berlín). Simon sa trochu prekvapujúco stal lídrom mužstva.

V predošlých rokoch ho totiž nigérijskí fanúšikovia často kritizovali, lebo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie