Denník N

Slovenské je…

Je náročné inak ako geograficky definovať príslušnosť ku krajine. Čo je slovenské? Toto je môj pokus o aspoň čiastkové zhrnutie.

Slovenské je…

Nazvať šalátom to, čo obsahuje hlavne veľa majonézy, no neobsahuje žiaden šalát. Nazvať francúzske to, čo nie je francúzske, rum, čo nie je rum.

Nezľaknúť sa zdravej stravy, naopak, akúkoľvek zeleninu obaliť do trojobalu a vypražiť. Pridať, pre istotu, tatársku omáčku. Aby nezomreli od hladu, chudákom vegetariánom pridať do jedla aspoň šunku, prípadne slaninu. Ryža a hranolky, pol na pol.

Napráskať sa, keď je niečo all you can eat. Sťažovať sa. Nedať obslužné. Z hotelových raňajok si vyskladať aj desiatu na celý deň.

Čítať v reštaurácii nápis „Ak nedostanete bloček, neplaťte“. Aj tak nedostať bloček. Aj tak zaplatiť.

Tlieskať v lietadle, opiť sa v lietadle.

Kúpiť si veľký živý stromček, aby si podeň dal 42 plastových hračiek. Po Vianociach vyhodiť stromček z okna.

S tromi výkričníkmi písať miliardu rôznych príkazov a zákazov. V písme Comic Sans a VERZÁLKAMI. Tváriť sa, že ich dodržiavame, no nedodržiavať ich.

Nadávať na politikov, zvlášť na premiérov, viniť ich zo všetkej svojej životnej mizérie, po treťom pive im priať smrť. Chváliť sa, ak si stretol niekoho, kto má bratranca, ktorý sa s ním pozná. Keď prídu do tvojho mesta, v predklone sa im prihovárať. Dať sa nimi kúpiť jedným gulášom alebo kvetinou. Voliť ich.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie