Denník N

Dávate lajky na Facebooku? Počítač vám povie, čo ste za človeka

Ste to, čo sa vám páči na Facebooku, tvrdí nová vedecká štúdia. FOTO - TASR
Ste to, čo sa vám páči na Facebooku, tvrdí nová vedecká štúdia. FOTO – TASR

Vedci dokázali vytvoriť počítačový model, ktorý osobnosť človeka odhadol lepšie ako jeho blízki. Stačili mu na to facebookové „lajky“.

Povedz mi, čo počúvaš alebo čítaš, a ja ti poviem, kto si. Túto rovnicu poznáme v rôznych obmenách už dlho.

Teraz to však vyzerá tak, že si budeme musieť zvyknúť na trochu inú verziu – povedz počítaču, aké stránky sa ti páčia na Facebooku, a on ti povie, kto si. A to dokonca oveľa presnejšie ako človek.

Zhruba takto znie záver štúdie vedcov z britskej univerzity v Cambridge a americkej univerzity v Stanforde, ktorá tento týždeň vyšla vo vedeckom žurnále Proceedings of the National Academy of Sciences.

Na začiatku bola aplikácia

Súčasná psychológia pozná niekoľko rôznych prístupov, ako zistiť osobnosť človeka. A má tiež niekoľko rôznych metód, pomocou ktorých zisťuje povahové črty ľudí.

Časť psychológov napríklad tvrdí, že osobnosť jednotlivca sa dá vysvetliť prostredníctvom takzvanej „veľkej päťky” povahových čŕt – otvorenosť zážitkom, svedomitosť, extrovertnosť, prívetivosť a neurotizmus. Vaša povaha sa v tomto prípade zisťuje pomocou dotazníkov, v ktorých odpoviete na niekoľko desiatok vopred zostavených otázok.

Na tomto predpoklade fungovala aj facebooková aplikácia „myPersonality”, ktorú vyvinul David Stillwell z Cambridgeskej univerzity, jeden z autorov štúdie. Aplikácia bola pre používateľov Facebooku dostupná päť rokov a tento on-line test osobnosti využilo viac ako sedem miliónov užívateľov.

Oveľa dôležitejšie však bolo, že až 40 percent týchto ľudí sprístupnilo vedcom svoje facebookové profily. Navyše, užívatelia aplikácie mohli požiadať svojich facebookových známych, aby ich v skrátenej verzii dotazníka skúsili ohodnotiť aj oni sami. Spravilo tak 300-tisíc ľudí.

A tento obrovský dataset, ktorý spojil sebahodnotenie ľudí s prístupom k ich virtuálnym profilom, využili v novej štúdii vedci na to, aby vytvorili počítačový algoritmus, ktorý mal odhadnúť profil človeka len na základe jeho lajkov” na Facebooku.

Lajky ako digitálne stopy osobnosti človeka

Postup bol nasledovný – výskumníci vytiahli z datasetu vzorku so 70-tisíc ľuďmi, ktorí použili aplikáciu „myPersonality” a zároveň poskytli prístup k svojim profilom. Z nej potom vyčlenili 90 percent respondentov, porovnali výsledky testov pre jednotlivé povahové črty s tým, aké stránky sa im na Facebooku páčia, a štatistickým modelom odhadli, akú má tá-ktorá stránka spojitosť s povahovou črtou.

Týmito odhadmi potom „nakŕmili” počítač a na zvyšných 10 percentách respondentov ho len na základe „lajkov” nechali predpovedať ich povahové črty. Tento proces zopakovali dokopy desaťkrát.

„Keď zoberieme do úvahy, že na Facebooku existuje množstvo objektov, subjektov, značiek či ľudí, ktoré sa užívateľom môžu páčiť, a tiež to, že na Facebooku je viac ako miliarda ľudí, „lajky” patria medzi úplne najobsiahlejšie stopy, ktoré za sebou vo virtuálnom svete zanechávame,” napísali vedci vo svojej štúdii.

Presnejší ako vaši priatelia

Výsledok? Čím viac bolo „lajkov” na profile, tým presnejší bol počítač pri odhade osobnosti.

V priemere sa užívateľom Facebooku páči 227 stránok a pri tomto počte bol počítač oveľa presnejší ako odhady iných ľudí. Napríklad len 100 stránok potreboval počítač na to, aby osobnosť respondenta odhadol lepšie ako jeho facebookoví priatelia.

Z inej štúdie tiež vedci zobrali dáta, ktoré hovorili o tom, ako dobre vedia odhadnúť osobnosť človeka kolegovia, spolubývajúci, rodina či životní partneri. A aj tu bol počítač úspešnejší – ak mal k dispozícii 227 „lajkov“, lepšie dokázali odhadnúť povahové črty len životní partneri. Horšie dopadli dokonca aj rodinní príslušníci.

„Výskumom stránok, ktoré sa páčia facebookovým používateľom, sme dokázali určiť tie z nich, ktoré sú najviac spojené s jednotlivými povahovými črtami. Ukázalo sa, že tieto stránky reprezentujú aktivity, postoje a preferencie, ktoré sú v teórii viazané na osobnosť človeka,” napísali vedci.

Ak sa vám na Facebooku páči napríklad Salvádor Dalí alebo akcie TEDx, zvyšuje to šance na to, že je vaša osobnosť viac otvorená zážitkom.

Ste to, čo robíte na internete

Počítače majú podľa vedcov oproti ľuďom zásadnú výhodu v tom, že si dokážu zapamätať obrovské množstvo informácií a tie potom dokážu racionálne vyhodnotiť. To sú dva základné predpoklady, ako čo najpresnejšie vyhodnotiť osobnosť človeka.

Samozrejme, zďaleka nie všetci psychológovia súhlasia s tým, že osobnosť človeka tvorí päť povahových čŕt. Neznamená to ani, že len pomocou dotazníkov dokážeme presne vyhodnotiť ľudí v celej ich komplexnosti. No na niektoré veci by to mohlo stačiť.

Predstavte si napríklad pracovný pohovor, kde namiesto zdĺhavého pohovoru s často nekvalifikovanými HR manažérmi spravíte len jednu vec – jedným kliknutím poskytnete aplikácii prístup k svojmu virtuálnemu profilu a ten okamžite zistí, či sa so svojou povahou na danú prácu hodíte. Alebo si predstavte, že svoju novú známosť nebudete hodnotiť len na základe prvého rande, ktoré nedopadlo práve najlepšie, ale podľa o trochu presnejších dát.

„Je možné, že takéto rozhodnutia na základe dát zlepšia životy ľudí,” tvrdia autori štúdie. Bude to chcieť ešte niekoľko rokov výskumu, ale už teraz je jasné, že len z našej činnosti na internete budú o nás počítače vedieť povedať oveľa viac, ako by sme často chceli.

Štúdia je dostupná z: DOI: 10.1073/pnas.1418680112

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie