Denník N

Obavy z vojny sa zvyšujú. Západní diplomati opúšťajú Ukrajinu, zbrane jej chcú poslať aj Česi

Ukrajinský vojak na frontovej línii. Foto - TASR/AP
Ukrajinský vojak na frontovej línii. Foto – TASR/AP

Americký prezident sa spojil s viacerými európskymi lídrami. Najväčšie otázniky vyvoláva postoj Nemecka, ktoré sa nechce vzdať ruského plynovodu a zdráha sa výrazne pomôcť Kyjevu.

Keby sa pravdepodobnosť ruského útoku proti Ukrajine merala správaním diplomatov a ich slovníkom, tak je veľmi vysoká.

Po Spojených štátoch amerických a Veľkej Británii sa rozhodli z Ukrajiny poslať domov rodinných príslušníkov alebo časť svojich vyslaných diplomatov už aj v Austrálii.

EÚ – a zatiaľ ani Slovensko – sa spraviť niečo podobné nechystá, hoci Berlín ponúkol vlastným diplomatom cestu domov.

O tom, že k ruskej invázii môže dôjsť „kedykoľvek“, v pondelok večer telefonoval so svojimi spojencami americký prezident Joe Biden.

Spojil sa s viacerými európskymi lídrami: s britským premiérom Johnsonom, francúzskym prezidentom Macronom, nemeckým kancelárom Scholzom, talianskym predsedom vlády Draghim, poľským prezidentom Dudom a so šéfom NATO Stoltenbergom i šéfkou Európskej komisie von der Leyenovou.

„Mal som veľmi, veľmi, veľmi dobré stretnutie – totálna jednotnosť so všetkými európskymi lídrami,“ povedal Biden po videohovore. Podľa Stoltenberga sa všetci zhodli na tom, že ak Rusko zaútočí na Ukrajinu, zaplatí za to vysokú cenu.

Pentagon tiež vyhlásil, že jeho 8 500 bojových jednotiek bude v pohotovosti a pripravených v rýchlosti zasiahnuť, ak to bude potrebné.

Korčok: Situácia je vážna

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok na zasadnutí Rady EÚ v Bruseli vyhlásil, že ani v súčasnej

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Európska únia

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie