Denník N

Mikloško o sčítaní: Za úbytkom veriacich môžu byť pedofilné škandály, kauza Bezák aj neschopnosť ohradiť sa voči Kotlebovi

Foto - Vladimír Šimíček
Foto – Vladimír Šimíček

František Mikloško nevníma úbytok veriacich v minuloročnom sčítaní za definitívny. Veriaci sa podľa neho k cirkvi môžu vrátiť, pretože Slováci sú duchovne založení.

Rímskokatolícka cirkev podľa neho postupne stráca svoju pozíciu aj postavenie, ktoré mala počas komunizmu či v deväťdesiatych rokoch v zápase s Vladimírom Mečiarom. „V katolíckej cirkvi ľudia videli oporu nielen pri svojich náboženských právach, ale aj v tom, že sa tu niekto vie postaviť totalite a vie za to trpieť,“ hovorí Mikloško.

Problémom podľa neho je, že súčasná cirkev opatrne našľapuje ešte aj okolo ĽSNS. „Zatiaľ sa len veľmi opatrne vyjadrujú, aby sa nedostali do konfrontácie a nemuseli povedať, že týchto ľudí nepovažujeme za tých, ktorí by mali reprezentovať katolícku cirkev,“ hovorí.

Podľa sčítania obyvateľov prišla rímskokatolícka cirkev o 300-tisíc veriacich. Je to veľa?

Keď tu bol pápež v septembri 2021, tak v Dóme svätého Martina spontánne povedal, že Slovensko je poézia. Britský spisovateľ Gilbert Chesterton zasa povedal, že poézia je tušenie večnosti. A ja si myslím, že vo chvíli, keď ľudia v sčítaní vypĺňali, kam patria, tak to pre nich nebola úplne formálna chvíľa. Každý sa na chvíľu skoncentroval a povedal si, kam patrí. Ak má to tušenie večnosti, čo si myslím, že Slováci majú, tak potom sa prihlási tam, kde je krstený.

Čo je tušenie večnosti? Viera vo večný život?

Áno, niečo, čo človeka presahuje. Zmysel pre tajomstvo. Ešte za komunizmu mi raz biskup Korec hovoril, že na Slovákoch je zaujímavé, že majú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cirkvi

František Mikloško

Sčítanie obyvateľov 2021

Slovensko

Teraz najčítanejšie