Denník N

NAKA vyšetruje sudcu, ktorý poslal policajtov Čurillu a spol. do väzby

Príslušníci NAKA v akcii. Ilustračné foto – FB Polície SR
Príslušníci NAKA v akcii. Ilustračné foto – FB Polície SR

Sudcu bratislavského okresného súdu podozrievajú z trestného činu ohýbania práva, ktorý zaviedla súčasná koalícia. Stíhaní vyšetrovatelia NAKA tvrdia, že im sudca zámerne poškodil. Ako prvý sa ho zastal Robert Fico.

Polícia podozrieva sudcu Okresného súdu Bratislava III Juraja Kapinaja, že sa mohol dopustiť trestného činu ohýbania práva, keď vzal v lete do väzby vyšetrovateľov NAKA Jána Čurillu a spol. Išlo o štvoricu vyšetrovateľov, ktorá odhaľuje korupčné aféry z čias vládnutia Smeru, a ich väzobným stíhaním vrcholila vojna v polícii.

NAKA začala prípad týkajúci sa sudcu Kapinaja vyšetrovať po trestnom oznámení „čurillovcov“, ktorí sa z väzby dostali po takmer troch týždňoch.

Kapinaj zatiaľ nie je obvinený. Naďalej môže súdiť. Z politikov sa ho ako prvý zastal už v pondelok predseda Smeru Robert Fico, ktorý mesiace útočí na stíhaných vyšetrovateľov.

Paragraf o ohýbaní práva platí len od minulého januára, presadila ho ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (pretým Za ľudí, teraz SaS). Stíhaní vyšetrovatelia sú presvedčení, že sudca Kapinaj ich dal úmyselne a svojvoľne zavrieť do väzby a dopustil sa spáchania tohto novozavedeného trestného činu.

Kapinaja podľa nich usvedčuje

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna v polícii

Slovensko

Teraz najčítanejšie