Denník N

Osud Ukrajiny bude aj naším osudom

Chápem, že slovenská verejnosť sa nechce zaujímať o Ukrajinu, ale mlčanie slovenských politikov sa pochopiť nedá.

Napísal som svojej ukrajinskej prekladateľke Iryne Pushkarovej, že jej držím palce, aby Rusi neprepadli Ukrajinu, a ona mi odpísala toto: „Ukrajinci sa neboja ani tak vojny ako toho, že EÚ a NATO nás vydajú Rusku, ak Putinovi naivne uveria, že sa zastaví na Ukrajine. Myslím si, že po Ukrajine bude chcieť ďalšie krajiny, aj tie, ktoré sú súčasťou EÚ.“

Manžel Iryny Pushkarovej bojoval dva roky ako dobrovoľník na Donbase, kým ona v Kyjeve vychovávala ich malú dcéru. Radšej som sa nepýtal, či pôjde opäť na front, ak Rusi zaútočia.

Neviem sa rozhodnúť, čo je horšie: či hrozba vojny, alebo ľahostajnosť slovenskej verejnosti voči osudu Ukrajiny aj voči svojmu vlastnému. Vedia Slováci vôbec, že Ukrajina je náš sused a že Rusko ním – zatiaľ – nie je?

Chápem, že ľudia sa vyhýbajú obavám, ktoré nevedia jasne pomenovať. Nevedia si predstaviť, že ruská invázia na Ukrajinu môže spustiť reťazec udalostí, na ktorého konci bude rozpad Európskej únie, a Slovensko sa opäť ocitne v železnom ruskom objatí. Že sa stane to, pred čím nás varuje Iryna Pushkar.

Siroty

Chápem, že ľudia nemajú dosť predstavivosti a že nepoznajú dejiny, ktoré sú spoľahlivým sprievodcom budúcnosti. Nevedia, že Rusko a Čína sa dnes usilujú rozdeliť svet podľa nových pravidiel, lebo sa považujú za veľmoci, ktoré majú nárok na ovládnutie svojho okolia. Nevedia, že kedykoľvek v minulosti sa veľmoci uchádzali o uznanie svojho nového štatútu, neobišlo sa to bez veľkej vojny.

A napokon, prečo by mali mať obavy z vojny u susedov, keď ju nemajú ani slovenskí politici, lebo majú zjavne celkom iné starosti?

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov mal možno na mysli Slovensko, keď vyhlásil: „NATO sa stala čisto geopolitickým projektom, ktorého cieľom je prevziať územia osirelé po kolapse Varšavskej zmluvy.“

Bývalý poľský minister zahraničia a výrazná postava poľskej politiky Radoslaw Sikorski odpovedal Lavrovovi na Twitteri: „Vezmite raz a navždy na vedomie, že my nie sme vaše siroty, lebo vy ste

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie