Denník N

Kováčik vysvetľuje, že Weiss bol prioritou: Počítal som aj s tým, že sa Tarkovič urazí

Ján Kováčik. Foto - TASR/Pavel Neubauer
Ján Kováčik. Foto – TASR/Pavel Neubauer

[Podcast Športovec: AppleSpotifyDeezerRSS]

Staronovým trénerom futbalovej reprezentácie je Štefan Tarkovič, ktorý sa neurazil, hoci vedel, že je záložnou alternatívou, ak sa zväzu nepodarí angažovať Vladimíra Weissa.

Bývalý reprezentačný tréner Dušan Galis povedal, že preňho by takáto situácia bola ponižujúca. „Pán Galis je človek, ktorý sa celý život správal tak, ako to aj teraz povedal, uňho by to asi tak bolo. Ak by bol na mieste Štefana Tarkoviča on, asi by sme mu to ani neponúkli, a to práve preto, ako by reagoval,“ hovorí Ján Kováčik.

V rozhovore rozpráva aj o tom:

  • že bol pripravený aj na alternatívu, že Weiss bude viesť reprezentáciu aj Slovan, no len do leta;
  • prečo môžu Tarkovičovi jednostranne ukončiť zmluvu už tento rok či
  • ako by podľa Kováčika mohol Tarkovič zlepšiť komunikáciu s novinármi.

Mám pocit, že jeden z komentárov na facebooku Slovenského futbalového zväzu vystihol náladu fanúšikov aj časti novinárov a znel: „Ešte šťastie, že je tu Tarkovič, nikto iný by to nechcel robiť.“ Je to naozaj tak?

Vôbec to tak nie je. V rade určite stojí veľa trénerov, slovenských aj českých, ktorí by to radi robili, ak by boli oslovení.

Ako prebiehal proces výberu a oslovenia trénera?

Štefan Tarkovič nám na výkonnom výbore začiatkom novembra predložil analýzu svojho pôsobenia. K 31. decembru sa mu končila zmluva a ja som dostal mandát osloviť Vlada Weissa. Rokovania prebiehali skoro dva mesiace, a to so samotným Vladom, viackrát som rokoval aj s Ivanom Kmotríkom starším (prezidentom Slovana, pozn. redakcie). Vlado mal od začiatku záujem a Slovan by si vedel predstaviť uvoľnenie. Napokon som sa však 29. decembra stretol s Vladom Weissom, ktorý prišiel poďakovať za ponuku s tým, že zostane v Slovane.

Bola možnosť, že by bol trénerom výhradne reprezentácie alebo reprezentácie aj Slovana, ako to bolo aj počas určitej časti jeho predošlého angažmánu?

Prioritne sme chceli, aby robil len reprezentáciu, vedeli sme si však predstaviť, že by popri tom viedol aj Slovan, ale len do konca prebiehajúcej sezóny. V žiadnom prípade teda nie od júna, v ktorom reprezentácia hrá štyri zápasy. A ani sme nepripustili diskusiu, že by mohol trénovať Slovan aspoň v predkolách európskych pohárov.

Rozprávali ste sa na zväze aj o iných menách alebo ste od začiatku chceli získať len Weissa?

Dohodli sme sa na tom, že oslovíme Vlada Weissa, a že ak to neprijme, ponúkneme to Štefanovi Tarkovičovi. Preto sme ani so žiadnym iným trénerom nerokovali – so slovenským ani zahraničným.

Weiss vám poďakoval za ponuku až 29. decembra. To pôsobí dojmom, že ešte cez Vianoce to bolo na 99 percent isté, no na poslednú chvíľu z toho zišlo…

Nebolo to 99 percent, ale vyzeralo to nádejne. Povedal mi, že by mal záujem a že je to preňho česť. Nebol som však pri rokovaniach, ktoré mal s funkcionármi Slovana, neviem teda povedať, kde nastal bod zlomu u Vlada, že sa definitívne rozhodol takto.

Nerozmýšľali ste aj nad inými menami ešte predtým, ako ste si povedali ‚buď Weiss, alebo Tarkovič‘?

Museli sme rozmýšľať aj nad inými, lebo sme nemali stopercentnú istotu, že Štefan Tarkovič prijme ponuku.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Iné podcasty Denníka N

Liga národov

Rozhovory

Športové podcasty Denníka N

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie