Denník N

Bola preň Applom futbalu. Ako Manchester City dominuje vďaka mozgom starej Barcelony

Keď Manchester City v polovici januára porazil Chelsea 1:0, vyzeralo to, že City už nedokáže nikto ohroziť. Cez víkend však remizoval na ihrisku Southamptonu 1:1 a ukončil tak sériu 12 ligových víťazstiev po sebe.

Na čele tabuľky má stále 9-bodový náskok, ale druhý Liverpool hral o jeden zápas menej.

„Je dobré, že boj o titul sa ešte neskončil,“ reagoval Pep Guardiola na otázku reportéra talkSPORT-u. „Hovorili ste: ‚Ó, Premier League je vybavená‘. Toto je však pre náš tím dobré,“ dodal manažér Citizens.

Klub pod vedením Guardiolu dokázal Premier League zmeniť: a to najmä dominanciou, ktorou núti aj ostatné veľkokluby k pravidelným víťazstvám.

Na internete sa objavila dávnejšia nahrávka z príhovoru Guardiolu k vlastným hráčom. Rozpráva im, ako o ňom každý hovoril, že ešte v Barcelone zmenil (doslova „zničil“) futbal. A to rovnako, ako oni „zničili“ Premier League.

City smeruje za svojím štvrtým titulom v priebehu posledných piatich rokov, jeho nadvládu dokázal v sezóne 2019/2020 prerušiť len Liverpool.

Novinár Independentu Miguel Delaney vypočítal, že City by malo v tomto ročníku získať 96 bodov. Pred pár rokmi pritom na víťazstvo Premier League stačilo aj 75 – 80 bodov.

City jednoducho nedáva konkurentom šancu. Musia byť jedine rovnako dominantní – ako to dokázal Liverpool, keď v sezóne 2019/20 získal 99 bodov.

V Barcelone bol Guardiolov úspech sprevádzaný osobným príbehom. Najskôr bol chlapcom, ktorý podával lopty a obdivoval Johana Cruyffa, neskôr kapitánom tímu, ktorý tento Holanďan trénersky viedol, a nakoniec ako tréner viedol jeden z najlepších tímov v histórii futbalu.

V City je to iné: Guardiolov úspech splýva s chladnou túžbou po dominancii a trofejach. A tie prichádzajú nielen vďaka inovatívnej taktike, ale aj dobrej ekonomickej situácii. Tá je umocnená podporou štátu z Perzského zálivu, ktorý do futbalu vkladá takmer neobmedzené finančné prostriedky. „Budúcnosť už je tu. Vlastní ju Abú Zabí,“ konštatoval Delaney.

Bystré mysle z Barcelony

City do istej miery v Premier League dominuje aj preto, že Guardiolovi sa darí eliminovať jej charakteristické črty. V

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Premier League

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie