Denník N

Bývam na Ulici Klementa Gottwalda a poviem vám, aké to je

Klement Gottwald v roku 1948. Foto - archív Post Bellum
Klement Gottwald v roku 1948. Foto – archív Post Bellum

Neviem, aké je bývať na Tisovej ulici vo Varíne, ale viem, aké je bývať na Gottwaldovej ulici v Želovciach. S paušálnym odsudzovaním ich občanov som preto opatrnejší.

Dôležité poznámky na úvod – ulice s názvami ako Tisova či Gottwaldova považujem za strašnú hanbu a hlúposť. A aj za neschopnosť krajiny dať obetiam aj pozostalým nacistického a komunistického teroru najavo, že sme sa poučili. Obecnú poslankyňu vo Varíne Lenku Tichákovú pre jej boj považujem za hrdinku. Tým, čo uvádzam nižšie, nekritizujem naliehavú potrebu premenovania ulíc, iba vysvetľujem, prečo sa do toho niektorí nehrnú.

Keď sme pár rokov po presťahovaní sa do Veľkého Krtíša s manželkou hľadali v blízkom okolí starý domček s veľkou záhradou, ktorý sme si chceli prerobiť na chalupu, realitná maklérka nám povedala, že miesto stretnutia nájdeme ľahko – vojdeme do Želoviec a dom uvidíme v druhej ulici vľavo.

Až o pár dní pri podpisovaní kúpnej zmluvy sme si všimli, že stojí na Ulici Klementa Gottwalda. Priam nami hrklo. „To čo je, preboha?“ Vzápätí sme to pustili z hlavy. Prvé pocity trápna prichádzali až s objednávaním stavebného materiálu a obhliadkami miesta činu majstrami. Pravdou je, že druhá strana to až tak neriešila. Len zriedka v telefóne alebo vo dvore zaznela otázka, či fakt dobre počuli a či taká ulica ešte naozaj existuje.

Len čo sme do užívateľného stavu prerobili interiér domčeka, ostali sme v ňom natrvalo. A tak už niekoľko rokov bývame na Gottwaldovej. Respektíve na Ulici Kl. Gottwalda, ako sa to píše oficiálne na mapách aj v občianskych preukazoch mojich spoluobčanov a spoluobčianok.

Pozrel som si lepšie mapu obce a máme to tu pestré – nechýba Ulica Malinovského, Pionierska, 1. mája, Mierová, Revolučná, Partizánska ani Červenej armády. A priznávam – býva sa nám tu dobre. Keby v dedine bola kanalizácia a, naopak, nebola bioplynka, blížilo by sa to k ideálu.

Mimochodom, byt vo Veľkom Krtíši sme pred rokmi kúpili na M. R. Štefánika. Hádajte, ako sa tá ulica volala pred revolúciou. Áno, Kl. Gottwalda.

Trápnosť pri e-shopoch

Trvalé pobyty

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie