Denník N

V sedemnástich prestúpil do Interu Miláno, ale po necelom roku si podrezal žily. Bengtsson ako prvý prehovoril o depresii u futbalistov

Martin Bengtsson. Foto - reprofoto z YouTube
Martin Bengtsson. Foto – reprofoto z YouTube

O sedemnásťročného talentovaného Švéda mali v roku 2003 záujem Ajax Amsterdam a FC Chelsea, no nakoniec šiel do Interu Miláno. Odmalička sníval o tom, že raz bude hrať v Taliansku.

Martin Bengtsson mal pred sebou sľubnú kariéru, no v mládežníckom tíme Interu nakoniec nevydržal ani dve sezóny. Z hry ho vyradilo zranenie kolena, po ktorom sa uňho spustila depresia. Podľa Bengtssona za to mohlo aj prostredie akadémie slávneho talianskeho klubu, ktoré prirovnal k väzeniu.

Bengtsson bol jedným z prvých futbalistov, ktorí otvorene prehovorili o depresii vo futbalovom svete, ktorá stále zostáva tabu témou. Film Tigre, inšpirovaný jeho životom, je aktuálnym švédskym nominantom na Oscara.

Chcel byť ako Ronaldo

Futbal hrával odmalička, ale ako deväťročný už bol rozhodnutý, že chce byť profesionálnym futbalistom. „Predtým som hral len pre zábavu. Keď som však videl majstrovstvá sveta 1994, na ktorých Švédsko senzačne skončilo tretie, uvedomil som si, že to dokážem aj ja. Videl som, že ako Švéd by som mohol hrať na majstrovstvách sveta. Hneď som začal tvrdo trénovať,“ spomínal v rozhovore pre spox.com.

Ako deväťročný trénoval individuálne tri hodiny denne, k tomu mával tréningy v klube.

„Pamätám si, ako som pozeral dokument o Ajaxe Amsterdam a videl som, ako tvrdo tam trénujú mladí hráči. Čítal som aj článok o Brazílčanovi Ronaldovi. Hovorilo sa, že cvičí šesť hodín denne. Tak som si povedal, že tak dlho musím cvičiť aj ja, hoci som ešte hrával v malom klube,“ spomínal Bengtsson. Všetci v klube videli, ako výrazne sa zlepšuje, tréneri ho dávali ostatným hráčom za vzor.

Futbal bol jedinou vecou, na ktorú sa sústredil. „Celá moja identita bola postavená len na tom. Nič iné ako futbal vtedy pre mňa neexistovalo,“ opisoval neskôr v dokumente Martin Bengtsson and the Dark Side of Football, ktorý je voľne dostupný na YouTube.

V pätnástich začal hrať za švédsky klub Örebro, kde mu však dovolili hrať len v béčku. Keď mal 16, debutoval v prvej lige. Svojím výkonom na ihrisku zaujal viaceré európske futbalové kluby. Absolvoval skúšku v Ajaxe Amsterdam a FC Chelsea, no v lete ho 2003 kontaktoval Inter Miláno

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Duševné zdravie

Futbal

Športovci po kariére

Kultúra, Šport a pohyb, Zdravie

Teraz najčítanejšie