Denník N

V Južnej Kórei rastie antifeministické hnutie. Mladí muži sa cítia diskriminovaní a ohrození

Ilustračné foto - TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Ženy v Južnej Kórei priemerne zarábajú o vyše tridsať percent menej ako muži. Také veľké platové rozdiely nie sú v žiadnej vyspelej krajine na svete.

O to prekvapujúcejší je nárast antifeministického hnutia a zvyšujúci sa počet nespokojných mladých mužov. Minuloročný prieskum ukázal, že rodovú diskrimináciu pociťujú až štyri pätiny dvadsiatnikov.

Z antifeminizmu sa stáva pred marcovými prezidentskými voľbami jedna z kľúčových spoločenských tém. Ako píšu New York Times, tento sentiment z „temných kútov sveta online“ v Južnej Kórei začína prenikať do politického mainstreamu. CNN uvádza, že zo slova „feminizmus“ sa stala v krajine „nadávka“.

Čím si však tento fenomén môžeme vysvetliť? Odpoveď sme hľadali s Barbarou Kelemenovou, výskumníčkou Stredoeurópskeho inštitútu ázijských štúdií (CEIAS).

Prevládajúce patriarchálne štandardy

Mladí ľudia vo väčšine krajín zvyknú voliť liberálne strany. Ešte prednedávnom to platilo aj pre Južnú Kóreu, no ako si všíma Economist, mladí Juhokórejčania sa „otočili o 180 stupňov“.

V minuloročných voľbách starostu v Soule volilo vyše 70 percent mužov dvadsiatnikov konzervatívneho kandidáta. Takú podporu nemal ani u šesťdesiatnikov. Britský týždenník to dáva do súvislosti s „mizogýnnou rétorikou“ juhokórejských konzervatívnych elít.

Výskumníčka Kelemen vysvetľuje

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie