Denník N

Protestujte proti vakcínam, koľko chcete, ale bez žltých hviezd a Anny Frankovej

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ak si ktokoľvek myslí, že by mal dnešnú slobodu za Hitlera, tak je buď negramotný, alebo perfídny, prípadne ochotný siahnuť na totálne dno.

Pred viac ako desiatimi rokmi som v Izraeli spoznala nesmierne vzdelanú pani Esti z Maďarska, ktorá prežila holokaust. Vďaka sviežej mysli a ochote stále sa učiť mala veľmi dobrý prehľad o dianí vo svete a jej životné skúsenosti jej umožňovali dávať veci do kontextu a perspektívy. Esti mi často hovorila, že keď niekto v debate o súčasných témach vyťahuje kartu prirovnávania k holokaustu, je to nielen argumentačné zlyhanie, ale takmer vždy aj zlý úmysel. Na jednej strane to šokuje, na druhej ubližuje.

Napriek tomu, že mi chýba, som rada, že Esti sa nedožila toho, čo sa deje dnes v súvislosti s antivaxerským hnutím a so zneužívaním holokaustu.

Pred pár dňami americký antivaxerský aktivista Robert F. Kennedy mladší vyhlásil, že dokonca za Hitlera boli ľudia slobodnejší ako dnes, lebo mohli ujsť do Švajčiarska a Anna Franková sa aj s rodinou mohla skrývať pred nacistami.

To sú také absurdné výroky, že sa až prieči uvádzať ich na pravú mieru, ale pretože s nimi operuje čoraz viac ľudí a ďalší im prikyvujú, treba to skúsiť. Kennedy tieto slová predniesol na verejnom zhromaždení, kde si dokonale uplatnil slobodu prejavu, ktorá – a teraz je jedno, či sa nám to páči alebo nepáči – zahŕňa aj slobodu urážať pamiatku obetí holokaustu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie