Denník N

Žilinský kraj sa pripravuje na vrchol omikronu. Majte doma lieky, samotesty a potraviny, odporúča koordinátorka

Silvia Pekarčíková. Foto - TASR
Silvia Pekarčíková. Foto – TASR

V Žilinskom kraji rastú počty nových infikovaných najrýchlejšie. V niektorých okresoch už je každý druhý test pozitívny. Koordinátorka pre zdravotníctvo Pekarčíková vyzvala obce, aby ľuďom nakúpili domov samotesty.

Silvia Pekarčíková je koordinátorka zdravotníctva v Žilinskom kraji, zaoberá sa stavom nemocníc aj očkovaním a ambulanciami. Momentálne sa kraj, kde je najrýchlejší rast prípadov vo vlne omikronu, pripravuje na jeho vrchol.

V kraji je výskyt ochorenia na 100-tisíc obyvateľov vyšší, ako je priemer Slovenska. V nemocniciach sa situácia podľa nej zhorší budúci týždeň. Očakáva, že môže vypadnúť 20 až 40 percent zdravotníkov. Ľudí žiada, aby ostali doma, ak sú chorí, a aby si urobili zásoby liekov, potravín a základných potrieb, ak príde k výpadkom.

V rozhovore opisuje, ako sa na veľký rast pozitívnych kraj pripravuje, kde už rast vlny vidieť a ako chce chrániť nemocnice.

Aká je situácia v Žilinskom kraji?

Aktuálne máme 124 hospitalizácií, z toho 21 pacientov je na umelej pľúcnej ventilácii. Z reprofilizovaných miest je to 28 percent a pri ventiláciách je to 42 percent našich miest. Za posledný deň zomreli na covid dvaja ľudia. Situácia v nemocniciach je stabilná. Hovorili sme s 55 ambulanciami, v každom okrese s piatimi lekármi, a je evidentné, že sa zvýšil počet chorých. To evidujeme aj z nárastu záujmu o testovanie. Pri okresoch na severe to podľa mňa jednoznačne spôsobil turizmus s blízkym regiónom v Poľsku. Majú otvorené svahy, wellness, obchody, denne tam pribúda 50-tisíc infikovaných. Mnohí tam aj pracujú a priniesli si to domov, najmä do pohraničia. Preto začiatok pandémie omikronu poznačil prioritne severné regióny Slovenska.

Počet nakazených rýchlo rastie. Kedy sa to začalo?

Máme relatívne veľa pacientov v nemocniciach, ale zatiaľ to nerastie extrémne, čo je pozitívne. Pacienti sú väčšinou doma. Reprodukčné číslo Rt, ktoré hovorí o rýchlosti šírenia vírusu, dosahuje hodnotu viac ako 1,5, čo je veľmi veľa. Nakazenosť v Žilinskom kraji je vysoká. U detí aj dospelých. Zlom nastal v

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Rozhovory

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie