Denník N

Prípad Moniky Kaveckej: Prečo poslankyňu OĽaNO obvinili a ako by sa k tomu mala postaviť?

Obecný úrad v Kunerade. Foto - Marek Jančúch
Obecný úrad v Kunerade. Foto – Marek Jančúch

Úrad pre verejné obstarávanie je presvedčený, že obec Kunerad pri zákazke na nájomné byty zvýhodnila konkrétnu firmu. Konateľ víťaznej eseročky chodil na miestne zastupiteľstvá, kde sa rozhodovalo o vypísaní verejného obstarávania.

Vývesné tabule pred Obecným úradom v Kunerade na prvý pohľad nezaujmú. Väčšinu plôch zaberajú obecné oznamy a informácie o všeobecno-záväzných nariadeniach, jednej dominuje plagát s obrázkom hasiča vedľa postavy rytiera a textom „Každá doba má svojich hrdinov“.

V hornom rohu susediacej vývesky si miestni občania môžu prečítať inzerát, ktorý im dáva do pozornosti byty v dvoch nových bytovkách, ktoré sa práve v obci stavajú. Kunerad, dedina s tisíckou obyvateľov na okraji Rajeckej doliny, leží asi dvadsať minút autom od Žiliny; samozrejme, pri dobrej premávke.

Najlacnejšie jednoizbáky tu stáli vyše 50-tisíc eur, trojizbové byty s výmerou 75 štvorcových metrov sa predávali za vyše 100-tisíc eur. Podľa webovej stránky developerského projektu s názvom Kuneradské dolné sú však už všetky byty predané.

Istá nádej na bývanie v novostavbe tu však stále je. Okrem klasických komerčných bytov v dvoch nových päťpodlažných domoch vznikne aj 44 nájomných bytov, ktoré by mali prejsť do vlastníctva obce Kunerad, ktorej prislúcha rozhodovanie o tom, komu ich pridelí.

Starostkou obce je už druhé volebné obdobie Monika Kavecká, ktorá je od februára 2020 zároveň poslankyňou parlamentu za hnutie OĽaNO. Práve pre verejné obstarávanie nájomných bytov v dvoch nových bytovkách ju nedávno polícia obvinila z trestného činu machinácie pri verejnom obstarávaní. Pozreli sme sa bližšie, prečo k tomu došlo.

Monika Kavecká. Foto – TASR

Prečo obvinili Kaveckú

O obvinení Kaveckej informovala minulý týždeň TA3. Základná trestná sadzba v prípade trestného činu machinácie pri verejnom obstarávaní je šesť mesiacov až tri roky, pre vyhlasovateľa či usporiadateľa verejnej súťaže je to dva až osem rokov. Televízia uviedla, že výstavbu nájomných bytov v Kunerade sprevádzajú podozrenia a že pri zákazke približne za tri milióny eur konštatoval porušenie zákona aj Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO), ktorý obci uložil pokutu 30-tisíc eur.

S rozhodnutím ÚVO súvisí

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie