Denník N

Nebláznime, brániť hodnoty nie je vlastizrada

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Hneď vedľa nás v susednej krajine sa schyľuje k civilizačnému konfliktu. A my robíme drahoty, či v prípade núdze poskytneme spojencom letisko alebo garáže.

Autor je predseda strany Dobrá voľba a Umiernení

Zvykli sme si, že na Slovensku zo zásady neriešime veci, ktoré riešiť treba. O to s väčšou vervou sa púšťame do debát, ktoré sú zbytočné a nevedú k ničomu normálnemu.

Rozumiem, že doba je náročná. Spoločnosť je rozdelená, ľudia sú schopní do krvi sa pohádať aj o tom, či má toaletný papier visieť útržkom pri stene alebo od steny. Sú však veci, ktoré boli posledných dvadsať rokov aj na Slovensku pevne dané. A to bez ohľadu na to, kto vládol a kto sedel v Prezidentskom paláci. Až doposiaľ.

Ako by dnes Slovensko vyzeralo, keby v najvyšších ústavných pozíciách v rokoch 1998, 2002 alebo 2004 sedela súčasná zostava? Vstúpili by sme do NATO, ale s podmienkou, že sa na nás nevzťahuje článok V o spoločnej ochrane? Do Európskej únie by sme vstúpili s výhradou, že nikdy nedovolíme cudzím ľuďom voľný pohyb? Aj euro by sme prijali, ale s doložkou, že musíme zachovať povolanie valutového veksláka?

A ak by sa náhodou strhla ostrejšia debata, riešilo by sa to instagramovými diskusiami u hlavy štátu? Pripadalo by toto niekomu normálne? Lebo presne to isté sa tu deje dnes, keď sa vláda, parlament a prezidentka naťahujú o obrannej zmluve s USA.

O polnoci bez zaváhania

Hneď vedľa nás v susednej krajine sa schyľuje k civilizačnému konfliktu. Na ukrajinských hraniciach už doslova rinčia zbrane. A my, ktorí by sme sa, hoc vyzbrojení žufaňami, neubránili ani invázii komárov, robíme drahoty, či v prípade núdze poskytneme spojencom letisko alebo garáže.

Situácia je dnes podobná ako v kritických rokoch na sklonku mečiarizmu. Opäť si musíme jasne povedať, kam chceme patriť a niečo pre to aj urobiť. A to napriek vedrám hejtu od parlamentnej opozície, ktorý schytáme tak či onak. Mimochodom, tej opozície, ktorej lídri si radi ukazujú svoje fotky z Bieleho domu, veď to sa počíta.

Sú hodnoty, za ktoré sa líder či líderka musia byť schopní a ochotní postaviť aj o polnoci bez zaváhania. Ustrašené vajatanie okolo je len vodou na mlyn extrémistom a bláznom, ktorým ide o všetko možné, ale rozhodne nie o spájanie rozdelenej spoločnosti.

Prepáčte, že vás chránime

Vláda schválila potrebnú dohodu o spolupráci s kľúčovým garantom bezpečnosti Slovenskej republiky, pretože Slovensko si osamotene žiadnu garanciu vlastnej bezpečnosti zabezpečiť nedokáže. No namiesto jasného a sebavedomého vysvetľovania, prečo potrebujeme silných spojencov, sa zástancovia bránia, ospravedlňujú a zúfalo uisťujú ľudí, že neurobili nič zlé.

Nie, nikto tu netúži po žiadnej vojne. Pravda je však taká, že na ukrajinskej hranici s Ruskom nie je armáda 100 000 ukrajinských vojakov. Pravda je aj taká, že anexiu a okupáciu Krymu v roku 2014 nespôsobilo NATO. Nebol to konflikt o „naše územie“, ale rozhodne šlo o útok na naše hodnoty, princípy a dohody, od ktorých závisí normálny život v Európe.

Porušovanie základných dohôd o spolužití v Európe a spochybnenie základných princípov medzinárodného práva je rozklad, ktorý priamo ohrozuje aj našu vlastnú budúcnosť a bezpečnosť.

Nejde „len“ o Ukrajinu

Vôbec nejde „len“ o Ukrajinu. Aj keby ste si mysleli, že „jej“ problém sa Slovenska ako členského štátu NATO netýka. Týka. Pretože Rusko už začalo hovoriť aj do toho, čo vraj smú a nesmú robiť Bulharsko a Rumunsko, čo smú a nesmú robiť pobaltské krajiny – teda členské štáty NATO. Kedy prídeme na rad my, keď už nás Rusko označilo za krajinu druhej kategórie členov NATO? Toto je červená čiara, ktorú nesmieme nikomu dovoliť vymazať, prekresliť ani prekročiť.

Ak je niečo naozaj potrebné, tak je to rýchla ratifikácia obrannej dohody. Bez vymýšľania a bez nezmyselných dodatkov. K pamätnej plakete možno pridať doložku s poďakovaním Robertovi Ficovi a Petrovi Pellegrinimu za kus odrobenej roboty, ktorú vyrokovaním tejto zmluvy počas svojej vlády urobili.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Obranná dohoda s USA

Politici píšu

Komentáre

Teraz najčítanejšie