Denník N

Drzý futbal bez kalkulu. Aj Ondrej Duda je súčasťou nečakaného úspechu 

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Z adepta na boj o prežitie v bundeslige je bojovník o európske poháre, 1. FC Kolín.  

Muž za potlesku prichádza na trávnik v ružovom overale, ktorý v sebe spája prasa a jednorožca. Verte či nie, je to tréner prvoligového klubu, pričom jeho asistenti sú prezlečení za… neho.

Žiadny Luciano Spalletti v dokonale padnúcom saku, Stefano Pioli s typickým bordovým rolákom či módny Julian Nagelsmann. Nie, skrátka tréner, najvyššia autorita, v ružovom overale a s rohom na hlave.

„Je to vták? Je to lietadlo? Nie! Je to tréner Steffen Baumgart prezlečený za prasojednorožca!“ hlási oficiálny účet klubu na Twitteri.

V pozadí hrá typická nemecká populárna hudba. Toto boli síce zábery z typického kolínskeho karnevalu, ale pekne zhrňujú aktuálne dianie v podceňovanom klube.

1. FC Kolín v základnej zostave so slovenským reprezentantom Ondrejom Dudom mal byť adeptom na vypadnutie z bundesligy. Namiesto toho pod novým trénerom otočil futbalovú filozofiu o 180 stupňov a patrí k najkrajším futbalovým príbehom tejto sezóny.

A treba dodať, že ide o príbeh, na ktorý sa chcete pozerať.

Najprv sa len tesne udržali v lige…

Tréner Steffen Baumgart patrí k tým ľuďom, ktorých si pravdepodobne ľahko zapamätáte. Aj mimo svojej technickej zóny nervózne prešľapuje, niekedy sa dostane do zvláštneho predklonu a so zamračenou tvárou sleduje hru.

Pôsobí trošku ako krčmový bitkár. A na hlave má baretku z internetového obchodu svojho tímu, ktorá sa v Nemecku stala slávnou.

„Aj keď sú mínusové teploty, pobehuje pri postrannej čiare v krátkom tričku a vo veste, všetci ho milujú, je veľmi autentický,“ hovorí pre Denník N Frank Lußem z magazínu Kicker.

Mnohí zahraniční odborníci práve jemu pripisujú najväčšiu zásluhu za to, kde sa dnes nachádza tím, v ktorom pôsobí aj Ondrej Duda. Veď si len pripomeňme, ako

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie