Denník N

Hľadá, aký šport je pre dieťa najlepší: Každé dieťa má talent

Deti behajú krátke aj dlhé trate, aby sa ukázalo, na čo majú talent. Foto - SportAnalytik
Deti behajú krátke aj dlhé trate, aby sa ukázalo, na čo majú talent. Foto – SportAnalytik

Dieťa urobí osem disciplín a tréneri podľa nich zistia, aký šport je preň ideálny. Nový program k nám prišiel z Kanady.

Už zhruba pol roka môžu rodičia doviesť svoje deti vo veku od 5 do 15 rokov na športový deň, aby tréneri zistili, aký šport je pre ne ideálny. Program SportAnalytik vychádza z kanadského vzoru a vo Vancouveri ho testovali v rámci Olympijských hier 2010 na 100-tisíc deťoch. Testovanie detí trvá dve a pol až tri hodiny, stojí 33 eur. Jedným z trénerov je Martin Hlôška, viacnásobný majster Slovenska v karate.

Martin Hlôška.  Prečo je dôležité, aby rodičia vedeli, na aký šport má ich dieťa talent?

Je to to najdôležitejšie. Za svoju dlhoročnú prax som bol svedkom toho, že rodičia nútili dieťa, aby robilo nejaký šport len preto, že oni šport robili. Sú to také nenaplnené ambície rodičov. Dieťa chce urobiť radosť rodičom a robí istý čas šport, ktorý ho nebaví, a nedosahuje v ňom výsledky. A keď nedosahuje výsledky, po čase získa averziu. Pri tomto jednoduchom odhaľovaní športu ide o to, že ak dieťa nie je supertalent, nájdeme mu šport, v ktorom bude dobré, a bude ho baviť. Získa celoživotný vzťah k športu. To je ďalší krok k zdravej spoločnosti.

Má každé dieťa talent na nejaký šport? 

Určite áno. Ešte sme nemali dieťa, ktoré sme testovali a nehodilo sa na žiadny šport.

Hod basketbalovou loptou ukáže silu. Foto - SportAnalytik
Hod basketbalovou loptou ukáže silu. Foto – SportAnalytik

Takže nie je pravda, keď niektorí rodičia povedia, že ich dieťa nie je športový typ, že si radšej doma číta knihu?

Nie. Je to pohodlnosť rodiča zdedená aj u dieťaťa. Každé dieťa má talent na nejaký typ športu. Nehovorím, že na vrcholovej a profesionálnej úrovni, ale o bežnom športe.

Chcú dnes deti športovať? 

Disciplíny, ktoré ukážu, na čo má dieťa talent:

  • šprint na 30 metrov – rýchlosť,
  • stoj na jednej nohe – rovnováha,
  • skok do výšky – výbušnosť,
  • sedy-ľahy – silová vytrvalosť,
  • člnkový beh – obratnosť,
  • hlboký predklon – pružnosť,
  • hod basketbalovou loptou – sila,
  • beh na 800 metrov – aerobná vytrvalosť. 

Niekedy ani nie. Je tam priepastný rozdiel medzi vrcholovými a špičkovými športovcami a tými, ktorí nešportujú vôbec.

Prečo nemajú deti vzťah k športu? 

Nedá sa povedať, že dieťa nemá vzťah k športu. Lebo takmer každé dieťa odjakživa chce niečo robiť a je živé. Ale keď mu rodičia dovolia zlenivieť pri televízore, hrách a Facebooku, tak nebude športovať. Tlak týchto médií je veľmi veľký. Je viacero faktorov, ktoré sú v neprospech bežného športovania. Na prvom mieste je škola, potom elektronické médiá, a potom či rodič má, alebo nemá čas. Dieťa ide športovať podľa logistiky rodiny.

Ak dieťa nechce športovať, je to teda najmä kvôli rodičom?

Určite je to aj to. Nie všetky deti sú však absolútne zdravé. Deti, ktoré majú nejaký hendikep – pľúcne choroby, problémy so srdcom, no dajú sa im nájsť iné hravé, nie výkonnostné športy. Ale mnohí rodičia systematicky nevedú deti k športu a k fyzickému zdraviu.

Majú o tento program záujem? 

Fungujeme necelý polrok. Mali sme štyri športové dni – dva na konci minulého školského roku, dva na začiatku tohto školského roku. Zatiaľ to vnímame ako pilotný program. Záujem rastie. V jeden športový deň môžeme otestovať 40 detí. Zatiaľ máme bilanciu okolo 30 až 35 detí. Športové dni organizujeme v princípe dvakrát do mesiaca, sú cez víkendy.

Na aký šport majú deti najčastejšie talent? 

Nedá sa to povedať. Z odborného hľadiska poznáme tri typy športovcov. Rýchlostný, vytrvalostný a silový. Osem disciplín nám dá komplexný obraz o tom, na čo sa dieťa hodí a v čom je dominantné. Tak ako máme rôzne povahy, tak sme aj rôzne orientovaní v športe. Žiadna skupina detí neprevažuje.

Foto - SportAnalytik
Foto – SportAnalytik

Akí rodičia k vám chodia? 

Máme dva typy rodičov. Takých, ktorí majú päť- až sedemročné deti a uvažujú, pre aký šport sa majú rozhodnúť. Potom sú deti od 7 do 12 rokov, ich rodič si chce potvrdiť, že futbal je pre dieťa najlepší. Alebo sa dieťa venuje nejakému športu, ale rodič cíti, že to nie je to pravé, a tak chce zistiť, na aký šport má danosti.

Trafia sa väčšinou rodičia do športu, ktorý dieťaťu vyberú? 

Veľakrát sa to potvrdí. Lebo ak sa dieťa venuje futbalu napríklad od piatich rokov a na testovanie príde, keď má sedem rokov, tak už vidieť, že je o krok vpred pred rovesníkmi, ktorí nerobia šport.

Aké športy dnes deti robia najčastejšie? 

Prevláda klasický základný mód športov. Až v neskoršom veku, keď sa vykryštalizujú, tak prechádzajú na menej známe športy. Ale keď rodič vedie dieťa k nejakému športu, je to väčšinou jeden z tých najrozšírenejších.

Stačí osem disciplín na to, aby ste určili, ktorý šport sa dieťaťu hodí? 

Áno. Je to komplexný pohľad na fyzické danosti. Nič nové sa nedá vymyslieť, lebo dieťaťu nenarastie ďalšia končatina alebo kĺb. Máme tri typy športovcov a týchto osem disciplín dáva komplexný pohľad na to, ktoré dieťa je aký typ. V rámci týchto typov sú už potom konkrétne športy. Rýchlostný typ športovca má najlepšie výsledky v šprinte a v skoku, to ukazuje výbušnosť, môže byť aj hod loptou. Tento typ je väčšinou strednej postavy. Je živý, neposedný, má pocit, že musí robiť stále nejakú pohybovú aktivitu. Jeho reakcie sú veľmi rýchle a dokáže robiť športovú aktivitu s veľkou rýchlosťou a s vysokou frekvenciou. Vytrvalostný typ má dobré výsledky v behu na 800 metrov a v sede-ľahu. Je to vyrovnaný a pokojný typ. Fyzickú záťaž vie zvládať dlhodobo. Silový typ je charakteristický mohutnejšou stavbou tela a robustnejším svalstvom. Rodič to možno nepostrehne, ale má silnejšie zápästia a členky a má tendenciu naberať svalovú hmotu. U neho je dominantný hod loptou a sed-ľah.

V akom veku k vám chodia deti najčastejšie? 

Šesť, sedem až osem rokov. To je ideálny vek, keď by sa tým mal rodič zaoberať.

Niektorí rodičia dávajú deti do krúžkov, aj športových, v skoršom veku. Je to správne?

Keď sa ma pýtali rodičia, v akom veku majú dať dieťa na šport, môj odhad je, že keď má 7 až 8 rokov. Dovtedy by malo robiť všeobecné športy. Nech behá za loptou, skúsi gymnastiku. A určite by malo plávať, je to veľmi dobrý šport pre vývoj dieťaťa. Ale ja by som dal dieťa na šport až v siedmich až ôsmich rokoch. Dovtedy by som rozvíjal všeobecné aktivity.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko, Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie