Denník N

Mladá Belgičanka v česko-slovenskom lietadle prekonala extrémne počasie a sama obletela svet

19-ročná belgicko-britská pilotka Zara Rutherfordová sa teší v kokpite česko-slovenského lietadla. Foto - TASR/AP
19-ročná belgicko-britská pilotka Zara Rutherfordová sa teší v kokpite česko-slovenského lietadla. Foto – TASR/AP

Nezastavili ju mrazy, búrky, smog ani byrokracia. Za päť mesiacov 19-ročná Zara Rutherfordová ako najmladšia žena obletela zem.

Preletela päť kontinentov a nalietala viac ako 51-tisíc kilometrov. Belgicko-britská pilotka Zara Rutherfordová sa zapísala do knihy rekordov, keď ako najmladšia žena sama obletela svet. Podarilo sa jej to na lietadle navrhnutom v Česku a zostrojenom na Slovensku. Vo vzduchu strávila viac ako 200 hodín.

„Je to úplne šialené. Ešte som to nespracovala,“ povedala podľa BBC 19-ročná Rutherfordová, ktorá minulý týždeň po 155 dňoch pristála na letisku v západnom Belgicku. Počas svojej cesty prežila skvelé aj náročné momenty.

„Najťažšie bolo lietať nad Sibírou, pretože tam bola príšerná zima. Na zemi bolo mínus 35 stupňov… Ak by sa mi zastavil motor, záchrana by bola hodiny ďaleko a neviem, či by som tam prežila,“ uviedla. Opačný extrém zažila v Monterrey v Mexiku, kde bolo plus 36 stupňov.

Keď ukončila svoju cestu a vypla motor na pristávacej dráhe belgického letiska Kortrijk-Wevelgem, stala sa najmladšou ženou, ktorá sólo preletela svet. Zároveň je najmladším človekom, ktorý obletel zem na ultraľahkom lietadle.

„Po celý čas letu bola v spojení so skúsenými pilotmi a konštruktérmi svojho lietadla,“ uvádza facebooková stránka FlyZolo, ktorá je oficiálnou stránkou Rutherfordovej letu.

Jej rodičia sú piloti a začali s ňou lietať v malých lietadlách, ešte keď bola batoľa. Ako 14-ročná sa naučila pilotovať lietadlo a už vtedy snívala o ceste okolo sveta.

„Mojím snom bolo naozaj letieť okolo sveta. Ale vždy som si myslela, že je to nemožné: je to drahé, nebezpečné, komplikované, je to logistická nočná mora,“ povedala podľa denníka Guardian. „Takže som o tom viac nepremýšľala. A potom som skončila školu a pomyslela som si – ak chcem v živote urobiť niečo bláznivé, teraz je na to najlepší čas.“

Rutherfordová svojou cestou prekonala Američanku Shaestu Waizovú, ktorá pred piatimi rokmi sama obletela svet ako 30-ročná. Celosvetový rekord najmladšieho pilota, ktorý to absolvoval sólo, si od vlani ďalej drží 18-ročný Brit Travis Ludlow.

Česko-slovenské lietadlo

Rutherfordová svoju cestu odštartovala vlani 18. augusta, keď vzlietla s dvojmiestnym lietadlom Shark (v preklade Žralok). Ide o jedno z najrýchlejších lietadiel tohto druhu na svete, ktoré dokáže letieť rýchlosťou 300 kilometrov za hodinu.

Shark vznikol pri spolupráci českých a slovenských odborníkov, ktorí ho preto označujú za česko-slovenské lietadlo.

„Celý projekt vznikol a bol manažovaný

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie