Denník N

Kto je ,,krstným otcom“ Vlčana?

Foto - TASR
Foto – TASR

Autor je predsedom strany Maďarské fórum

Minister Vlčan sa aj po kauzách drží svojej stoličky. Ako sám uviedol, demisiu sa podať nechystá. Pritom sa s prípadmi korupcie, klientelizmu a papalášizmu v rezorte pôdohospodárstva roztrhlo vrece.

V štátnych lesoch sa ,,naši ľudia“, ktorí sa mali dobre za Kvietika a SNS, majú dobre aj teraz. Kvetikovi ľudia, ktorí dlhovali za odlovenú divú zver, dostali od nominanta ministra Vlčana za odmenu zmluvu na ďalší lov do roku 2033. Je pravdou, že dlh za odstrel zveri síce doplatili, ale… A, samozrejme, podmienky novej zmluvy sú rovnaké ako za kvietikovcov. Veď predsa neplatiči musia mať výhodu, či nie?

V kauze „výsostné svine“ sa z potenciálnych 8600 oprávnených fariem o podporu prihlásilo približne 110. Podporu tak dostali najmä veľké farmy a malá farma štátneho tajomníka Kyseľa. Ten vďaka nastavenému systému zinkasoval na jednu sviňu 4500 eur. Väčšina malých fariem (asi 8500), ktoré síce nárok mali, no nemali informáciu, kedy a kde sa treba o podporu uchádzať, nedostala nič. Rozdávanie ,,na tajnáša“ potvrdzuje aj emailová komunikácia ministerských úradníkov, ako aj to, že minister posvätil systém a aj riešenia rozdania podpory bez medializácie.

Predražené čistenie odvodňovacích kanálov, kde sa má jeden kilometer čistiť za viac ako 100-tisíc eur, je taká úroveň rozkrádania verejných financií, pri ktorej aj Kvietik s Bödöröm blednú závisťou. Za ich čias sa rovnaký úsek čistil „iba“ za približne 17-tisíc eur.

No a akoby to nestačilo, tak aj poľovnícka chata vydala nepríjemné svedectvo. Bödör starší hovorí o ministrovi vlády Vlčanovi ako o dobre známom ,,Samovi“ a rovnako uspokojivo sa vyjadruje aj na adresu pána Kissa, šéfa PPA (inštitúcie, kde sa odohrávala aj Kauza Dobytkár).

A to je iba pár káuz ministra Vlčana za relatívne krátke šesťmesačné pôsobenie vo funkcii. Vyzerá to, akoby jeho zámerom bolo využiť každú čo i len malú príležitosť na korupciu a klientelizmus. To nie je prístup, aký hlásalo OĽaNO pri nástupe do vlády.

Preto je ťažké pochopiť, prečo premiér Heger nekoná.

Pán premiér, ak už nekonáte (alebo nemôžete konať?), povedzte verejnosti, kto je skutočným ,,krstným otcom“ ministra Vlčana? Kto nad ním drží ochrannú ruku? Dokedy budú korupcia a klientelizmus pôsobiť v rezorte pôdohospodárstva a rozvoja vidieka? Veď Vlčan škodí celej vládnej koalícii. Jeho správanie vrhá zlé svetlo na celú vládu. Vinou Vlčana a jeho nominantov sa vaša vláda čoraz viac začína podobať na tie Ficove.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Politici píšu

Komentáre

Teraz najčítanejšie