Denník N

Kaštieľ menia hendikepovaní za obyčajné bývanie v meste, Kotleba to nedokázal zastaviť

Kaštieľ v Slatinke. Foto N - Ján Krošlák
Kaštieľ v Slatinke. Foto N – Ján Krošlák

Deinštitucionalizácia v skratke – nevedel, koľko má rokov, ani ako sa volá, a dnes robí údržbára a má priateľku. Stačilo, že sa hendikepovaný muž presťahoval z izolácie medzi ľudí a dostal pri prechode podporu.

Deinštitucionalizácia sociálnych služieb je výraz, ktorému presne rozumejú asi len profesionáli z odboru sociálnej práce. Voľne by sa dal vysvetliť ako poľudšťovanie života pre ľudí s hendikepom a seniorov. Ak by sa chcel niekto pozrieť, ako sa to robí, mal by sa vybrať do Lučenca, kde sa hendikepovaní ľudia, čo roky žili zatvorení na zámku, stávajú postupne slobodnými a nezávislými osobnosťami.

V prípade DSS Slatinka postupne sťahujú z neosobného kaštieľa do samostatného bývania 85 ľudí. Už takmer rok pre nich rekonštruujú samostatné bývanie a sú na najlepšej ceste, aby na začiatku roku 2023 dokončili fungujúci projekt.

Zoltán a Angelika

Zoltán oslávil nedávno päťdesiatku. Spolu s Angelikou stojí pred veľkým rodinným domom s lešením na Hviezdoslavovej ulici v centre Lučenca, ktorý práve rekonštruujú. S hrdosťou v hlase oznamuje, že toto je jeho dom, kde

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie