Denník N

Kaliňák sa mstí mimovládke, ktorá upozornila na policajnú bitku utečencov

Poslankyňa Progresívneho Slovenska Zuzana Števulová. Foto N – Tomáš Benedikovič
Poslankyňa Progresívneho Slovenska Zuzana Števulová. Foto N – Tomáš Benedikovič

Ministerstvo vnútra požiadalo UNHCR, aby vymenilo mimovládnu organizáciu Ligu za ľudské práva ako inštitúciu, ktorá na Slovensku pomáha utečencom. Kaliňákovcom sa nepáči jej „nekonštruktívna kritika polície“.

Mimovládna organizácia Liga za ľudské práva, ktorá upozornila na neprimeraný zásah kukláčov voči utečencom v záchytnom tábore Medveďov, môže mať problémy so svojím ďalším pôsobením na Slovensku.

Liga na Slovensku pomáha utečencom pri uplatňovaní ich práv a ako partner Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) dodržiavanie týchto práv monitoruje. Ministerstvo vnútra pod vedením Roberta Kaliňáka (Smer) však UNHCR požiadalo, aby mimovládku vymenilo. Píše sa to v informácii o možnej podpore mimovládok, ktoré pomáhajú utečencom, a o rokovaní vlády s Výzvou k ľudskosti, ktorú mala v stredu prerokovať vláda. Rokovanie o materiáli prerušili a posunuli ho na rokovanie vlády o týždeň.

Ministerstvo vnútra v správe informuje, že požiadalo regionálne zastúpenie UNHCR pre strednú Európu v Budapešti o výmenu implementačného partnera pre Slovensko, nakoľko v mnohých preukázateľných prípadoch Liga za ľudské práva toto postavenie zneužívala na nekonštruktívnu kritiku postupov polície.

Ktoré preukázateľné prípady má ministerstvo na mysli a aká je to nekonštruktívna kritika? Vzhľadom na to, že ide o bilaterálnu záležitosť medzi ministerstvom vnútra a UNHCR a rokovanie k tejto veci ešte len prebehne, nebudeme uvádzať bližšie podrobnosti, odpísal tlačový odbor ministerstva vnútra, podľa ktorého o výmenu požiadal Úrad hraničnej a cudzineckej polície.

Liga sa o tejto požiadavke ministerstva dozvedela od Denníka N, jej to zatiaľ nikto nepovedal. V záujme nájdenia konštruktívneho riešenia by sme uvítali, ak by sa minister vnútra s nami stretol, prebrali by sme konkrétne prípady nekonštruktívnej kritiky a snažili sa nájsť spoločné riešenie, napísala Denníku N šéfka ligy Zuzana Števulová.

Nejde nám o mediálnu prestrelku, ktorá k ničomu nevedie. Myslíme si, že obom nám ide o to isté – dodržiavanie právneho poriadku a rešpektovanie ľudských práv utečencov. Samozrejme, nemusíme mať vždy zhodné názory a postupy, rozdielnosť názorov sa však podľa nás nedá nazývať nekonštruktívnou kritikou. Preto pošleme ministrovi vnútra list a požiadame ho o stretnutie, dúfame, že nám vyhovie.“

Vláda sa zaoberala pomocou mimovládkam, ktoré chcú pomáhať utečencom, na požiadanie Výzvy k ľudskosti. Predstavitelia výzvy rokovali aj osobne s premiérom Robertom Ficom.

Robert Kaliňák medzi svojimi voličkami. Foto Ministerstvo vnútra
Robert Kaliňák medzi svojimi voličkami. Foto Ministerstvo vnútra

Výzva k ľudskosti sa ligy zastala

Martin Dubéci z výzvy hovorí, že ich cieľom bolo dostať verejný aj mimovládny sektor za jeden stôl, aby hľadali riešenia utečeneckej otázky. Požiadavka ministerstva vnútra na výmenu mimovládky podľa neho k tomu neprispeje. Sme presvedčení, že hodnotiace súdy tohto druhu nemajú v takomto materiáli miesto a možno sa tam dostali aj nedopatrením. Ligu považujeme za profesionálnu organizáciu, ktorá pôsobí dlhodobo v oblasti právnej pomoci a integrácie pre utečencov, je spoľahlivým a dôveryhodným partnerom a odvádza výbornú prácu, povedal Dubéci.

Denník N požiadal o vyjadrenie aj premiéra Roberta Fica. Pre bližšie podrobnosti k uvedenému vládnemu materiálu vám odporúčame osloviť priamo predkladateľa, ktorým je ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí, napísali z jeho tlačového odboru a pripojili aj kontakty na Lajčákovo ministerstvo.

Keďže obsahovo ide o agendu ministerstva vnútra, nášmu rezortu nie sú známe podrobnosti a dôvody tohto stanoviska (a ani nie je v našej kompetencii disponovať takýmito informáciami), a preto sa nemôžeme vyjadriť k podstate tejto otázky, odpísal hovorca ministerstva zahraničných vecí Peter Stano. Rokovanie o správe podľa neho pozastavili, pretože sa chcú ešte poradiť so zástupcami Výzvy k ľudskosti, aby mohli správu doplniť o konkrétne úlohy.

„UNHCR sa stretne so slovenskými orgánmi, aby bližšie porozumel ich výhradám. My a naši partneri pracujeme na dodržiavaní ochrany práv utečencov a záujemcov o azyl,“ napísal hovorca UNHCR Babar Baloch.

Na to, či je takýto prístup k mimovládke zo strany ministerstva v poriadku, neodpovedal ani splnomocnenec vlády pre otvorenú spoločnosť Martin Giertl. Neodmietam odpovedať, ale nedávam súhlas na zverejnenie mojej odpovede, napísal po esemeskovej komunikácii.

Zásah pobúril aj ombudsmanku

Zákrok voči utečencom v Medveďove sa uskutočnil na začiatku septembra po tom, čo odmietli opustiť jedáleň po raňajkách a skandovali slová deportfreedom. Riaditeľ zariadenia zavolal na pomoc kukláčov.

Utečenci po zákroku kontaktovali pracovníčky Ligy za ľudské práva, ktoré poznali z ich návštev Medveďova, a hovorili, že ich policajti surovo zbili. Pracovníčka ligy vycestovala za nimi aj do Nemecka, kde odfotografovala ich zranenia.

Modrina jedného z utečencov, odfotená už v Nemecku. Foto – Liga za ľudské práva

Zákrok preskúmala aj ombudsmanka Jana Dubovcová, podľa ktorej bol neprimeraný. Keby policajti a zamestnanci útvaru komunikovali profesionálne, použili by vyjednávanie, mediáciu a tlmočníka s dobrou angličtinou, tak si myslím, že k zásahu by vôbec nedošlo, vyhlásila Dubovcová.

Polícia k zákroku zverejnila aj video. Nevidno na ňom to, čo sa dialo na izbách alebo v priestore, kam utečencov presunuli. Práve tam ich podľa ich výpovedí bili.

Video: Policajti zasiahli proti pokojným utečencom
autor: Martina Pažitková

Neviem, čo na tých záznamoch vidia ostatní, ale ja vidím, že v jedálni úplne pokojne sedia ľudia a domáhajú sa slobody. Zároveň dávajú najavo, že sa necítia dobre, pretože sú v stráženom priestore, ale robili to pokojným spôsobom a po tom, čo porozumeli povelom policajtov, tak ich na sto percent poslúchli. To znamená, že pokojne po piatich odchádzali z jedálne tak, ako im to policajti povedali, komentovala to Dubovcová.

Zásah voči nim nebol podľa Dubovcovej nevyhnutný. Svoje výhrady poslala aj riaditeľovu Úradu hraničnej a cudzineckej polície Ľudovítovi Bírovi, ktorý jej má oznámiť prijaté opatrenia. V ich spoločnej diskusii v Slovenskom rozhlase tvrdil, že vyjednávanie nikam neviedlo, a aj to, že utečenci mali pri sebe nebezpečné predmety.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie