Denník N

Giovinco odišiel do Kanady a prežíva futbalové znovuzrodenie

Večný talent talianskeho futbalu si nikdy nenašiel stabilné miesto v Juventuse Turín. Foto - The Canadian Press via AP
Večný talent talianskeho futbalu si nikdy nenašiel stabilné miesto v Juventuse Turín. Foto – The Canadian Press via AP

Taliansko reprezentoval od mládežníckych kategórií, ale v materskom klube sa mu nikdy nedarilo podľa predstáv. Sebastian Giovinco sa rozhodol skúsiť šťastie v americkej Major League Soccer a prinavrátil si stratené sebavedomie, o ktoré prišiel v Juventuse.

Dnes už 28-ročný rodák z Turína Sebastian Giovinco mal byť „tou ďalšou hviezdou“ v talianskom Juventuse, ale i v reprezentácii. Iba 162 centimetrov (ne)vysoký útočník vynikal svojou technikou a výbušnosťou. Vedel zahrávať priame kopy, dlhým pásom nájsť spoluhráča za obranou a chrániť si loptu pred súpermi napriek nevysokej postave.

Na najvyššej európskej úrovni sa však nikdy poriadne nepresadil a svoj talent dostatočne presvedčujúco nepotvrdil. Teda až doteraz. Po dlhých rokoch nabrala Giovincova kariéra ten správny smer. Kde? V kanadskom Toronte, kam prestúpil v januári tohto roka, aby ju znova naštartoval.

Výsledok? V 33 dueloch Giovinco strelil už 22 gólov a je na čele tabuľky strelcov Major League Soccer. V lige, kde stále úspešne pôsobia aj nestarnúce hviezdy ako Didier Drogba, Andrea Pirlo, David Villa, Frank Lampard, Robbie Keane, Steven Gerrard, Kaká a ďalší, v produktivite trhá rekordy.

„Cítil som, že ak by som zostal v Juventuse, bol by som príťažou. Dúfam, že sa vrátim do národného tímu,“ povedal Giovinco po prestupe a teraz, po deviatich mesiacoch, boli jeho prosby vypočuté. Antonio Conte, jeho bývalý kouč z Juve, ho povolal na posledný kvalifikačný zápas s Nórskom.

Hráč s číslom 10 na drese nastúpil v 62. minúte duelu a mal prsty vo Florenziho góle na 1:1 aj v Pellého víťaznom zásahu na 2:1. Čo však je chvályhodnejšie, hneď ráno odletel späť do zámoria a ešte v ten večer nastúpil za Toronto FC. Z letiska dobehol priamo na štadión.

Nuž a čo nasledovalo potom, označujú komentátori v Kanade za gól roka. Toronto vďaka nemu postúpilo do svojho historicky prvého play-off a fanúšikovia nemohli byť spokojnejší.

Giovincove kľučky zakončené gólom

Giovinco prežíva najšťastnejšie obdobie svojej kariéry a verí, že krok do neznáma, ktorým odchod do MLS v relatívne mladom veku určite bol, mu prinesie triumfálny návrat do Európy.

A možno to ani nebude potrebné. Často podceňovaná súťaž, zdá sa, dokáže utrápenému večnému talentu poskytnúť slušný priestor na zviditeľnenie sa. Zámorské dobrodružstvo by mohlo byť pre Taliana poučením. V minulosti totiž viackrát narazil.

Začarovaný kruh

V prvom tíme starej dámy Giovinco debutoval ešte na jar v roku 2007, keď sa po korupčnej afére Juventus potácal v druholigovej Serii B. Mnohými bol pasovaný do roly nástupcu Alessandra del Piera, no s legendou klubu nemal vľúdny vzťah, práve pre neustále porovnávanie.

„Nikdy mi počas môjho zranenia nezavolal. Nikdy sa so mnou v Juventuse nebavil. Či medzi nami bolo napätie? Možno som sa mu nikdy nepáčil,“ povedal Giovinco pre Corriere dello Sport.

Taliansky Messi a formica atomica, teda atómový mravec, tak ho prezývali nedočkaví fanúšikovia, ktorí v neľahkom období hľadali spasiteľa turínskej pýchy. Stalo sa však niečo, čo miláčik tifosi nečakal.

Juventus postúpil späť do Serie A, nasledoval nákup niekoľkých posíl a pre odchovancov nezostalo v klube miesto. Spoločne s Claudiom Marchisiom tak obaja putovali na ročné hosťovanie do Empoli. Ani po návrate však Giovinco často nehral – väčšinu ročníka strávil len na lavičke.

V auguste 2010 sa mu naskytla nová príležitosť. Giovinca získala Parma, ktorá navyše mala možnosť odkúpiť 50 % jeho práv. Po vydarenej prvej sezóne tak aj učinila a zdalo sa, že agilný podhrotový hráč konečne našiel svoj domov.

Ďalšia sezóna mu vyšla na výbornú. Viedol tímové štatistiky – zaznamenal 15 gólov a 11 asistencií – a tradičný taliansky klub priviedol k 8. miestu v Serii A. Pečiatkou za vydareným obdobím bol gól, ktorý strelil Sienne.

S jedlom však rastie chuť a stále mladý hráč veril, že v tíme majstra predsa len dokáže preraziť. V rozhovore po skončení sezóny hovoril o veľa premenných a nakoniec naozaj zakotvil späť v Turíne. Kým Juventus polovicu jeho práv odpredal za 3 milióny eur, späť sa Giovinco vracal už za takmer trojnásobok. S klubom podpísal zmluvu do leta 2015.

Giovinco v obkolesení skúsenejších kolegov. Foto - ANSA via AP
Giovinco v obkolesení skúsenejších kolegov. Foto – ANSA via AP

V reprezentácii hral častejšie ako v Juve

Pod trénerom Antoniom Contem začal Giovinco dobre, no časom sa jeho postavenie v tíme zmenilo. Postretlo ho niekoľko menších zranení a výpadok formy. V mužstve bola navyše veľká konkurencia. Keď ho po Contem prebral Massimiliano Allegri, maličký útočník už nezapadal do tímovej koncepcie.

„Prakticky hrá viac za Taliansko ako za Juventus. Zvážime svoje možnosti, je oňho veľký záujem,“ sťažoval sa Giovincov agent Andrea D’Amico pre Tuttosport. Platnú zmluvu, ktorá mu zabezpečovala kráľovský plat, sa rozhodol vypovedať už v januári a podpísal kontrakt v kanadskom Toronte.

Išlo o radikálnu zmenu a netradičnú cestu. Mnohí stagnujúci hráči volia presun v rámci Európy. Giovinco radšej upriamil svoju pozornosť na zámorie. Zdá sa, že týmto rozhodnutím sa bludný kruh pretrhol. Práve včas.

Giovincova rekordná sezóna v Toronte

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie