Denník N

Obete sexuálneho zneužívania naše očakávania nemusia zaujímať. Rešpektujme to

Grace Tameová s austrálskym premiérom Scottom Morrisonom. Foto - TASR/AP
Grace Tameová s austrálskym premiérom Scottom Morrisonom. Foto – TASR/AP

Ľudia majú vlastné predstavy a očakávania o tom, ako vyzerá a správa sa „skutočná“ obeť.

27-ročná Grace Tameová získala pred pár dňami titul Austrálčanka roka 2021. Udeľuje sa občanom a občiankam, ktorí sa zaslúžili o pozitívnu spoločenskú zmenu. Tameová viedla úspešnú kampaň za zmenu zákona v štáte Tasmánia, ktorý znemožňoval obetiam sexuálneho násilia hovoriť o tom, čo sa im stalo, a trestal médiá vysokými pokutami, ak zverejnili meno obete, hoci ona na to dala súhlas. Na druhej strane páchateľ sa mohol vyjadrovať, koľko sa mu zachcelo.

Tameovú od pätnástich zneužíval vtedy 58-ročný učiteľ matematiky. Trvalo to dva roky, až kým ho neudala na polícii. Na prestížnej internátnej škole sa o tom, čo sa deje, vedelo, ale nikto nezasiahol. Učiteľa napokon odsúdili na dva roky a desať mesiacov. Prepustili ho skôr, ale pretože porušil pravidlá podmienečného skrátenia trestu, putoval do väzenia znovu.

A čím sa vtedy previnil? Okrem toho, že u neho našli detskú pornografiu, poskytol rozhovor viacerým médiám, kde sa vykresľoval ako obeť „sexuálne vyzývavých študentiek“ a ako človek, čo prišiel o domov, prácu, spoločenský status. Na sociálnej sieti napísal aj to, že mu určite mnoho Austrálčanov závidí, lebo mal 58 rokov a bol s pätnástkou, ktorá sa správala ako 25-ročná. „Bolo to úžasné.“

To Tameovú natoľko pobúrilo, že v novinách chcela zverejniť svoj príbeh pod plným menom. Nedalo sa. Najprv si to presadila súdnou cestou, potom sa usilovala o zmenu zákona, aby mohli prehovoriť aj iné obete.

Prečo sa neusmievala

Tameová sa tento týždeň rovnako ako ďalší ocenení stretla s premiérom Scottom Morrisonom a jeho manželkou. Išlo o viac-menej spoločenskú udalosť, z ktorej sa stal pomaly škandál.

Viacerí komentátori a politici z premiérovej Liberálnej strany totiž Tameovej vyčítali, že sa na fotografiách z podujatia neusmievala, tvárila sa chladne a že to bolo nezdvorilé.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Sexuálne zneužívanie

Životy žien

Komentáre

Teraz najčítanejšie