Denník N

Bizarný prípad z WeChatu: ako prišiel austrálsky premiér o účet na čínskej sociálnej sieti

Austrálsky premiér Scott Morrison. Foto - TASR/AP
Austrálsky premiér Scott Morrison. Foto – TASR/AP

Ešte donedávna sa ten účet na WeChate volal Scott Morrison a austrálska vláda ním verbovala voličov – ale potom sa zrazu latinka premenila na čínske znaky a z Morrisona sa stal Austrálsko-čínsky nový život.

Nad svojím účtom na najväčšej čínskej sociálnej sieti stratil austrálsky premiér z ničoho nič kontrolu, navyše za dosť podivných okolností. Ale ovládal ho vôbec niekedy naozaj?

Prečo Číňan, ktorý teraz účet vlastní, hovorí, že austrálskeho premiéra vôbec nepozná a že účet kúpil len preto, že chcel jeho 75-tisíc sledovateľov? A kto je záhadný „pán Ťi“?

Rozprávali sme sa s investigatívnou reportérkou austrálskej stanice ABC Echo Hui, ktorej sa časť príbehu podarilo vypátrať.

Na začiatok nebude zlé si niečo ujasniť. Scott Morrison je premiérom Austrálie, WeChat je najväčšia sociálna sieť v Číne. Prečo austrálsky premiér potrebuje účet na čínskej sociálnej sieti?

Pretože potrebuje upútať austrálsko-čínskych voličov. Mnoho Číňanov používa WeChat ako svoju hlavnú sociálnu sieť, čo platí ako vnútri Číny, tak za jej hranicami. Vláda siahla po WeChate ako po nástroji na získanie hlasov austrálskych Číňanov. Preto vstúpila na platformu, o ktorej je známe, že podlieha cenzúre.

V zhruba 26-miliónovej Austrálii žije podľa posledného sčítania obyvateľov z roku 2016 vyše 1,2 milióna ľudí čínskeho pôvodu, to znamená, že tvoria zhruba 5,6 percenta populácie. Čínska imigrácia do Austrálie sa v uplynulom desaťročí takmer zdvojnásobila.

To sa stalo pred tromi rokmi – v januári 2019. Strih do dneška: Morrisonov účet na WeChate sa zrazu sa volá Ao-chua sin šeng-chuo, teda Austrálsko-čínsky nový život. Čo sa stalo?

Áno, premiér si účet zaregistroval v januári 2019 pred májovými federálnymi voľbami, aby, ako už bolo povedané, oslovil čínsko-austrálskych voličov. V skutočnosti to nebol on, kto si ten účet zaregistroval.

WeChat totiž nedovoľuje, aby si na ňom otvoril

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Technológie

Svet

Teraz najčítanejšie