Denník N

NATO ponúka Slovensku tisíc spojeneckých vojakov, v koalícii sa obávajú nesúhlasu ľudí a protestov

V Pobaltí sa od roku 2018 strieda približne 130 vojakov v rámci medzinárodnej operácie "Predsunutá prítomnosť", ktorou NATO reagovalo na ruskú agresiu voči svojim susedom.
V Pobaltí sa od roku 2018 strieda približne 130 vojakov v rámci medzinárodnej operácie „Predsunutá prítomnosť“, ktorou NATO reagovalo na ruskú agresiu voči svojim susedom.

Minister zahraničia Ivan Korčok umiestnenie vojakov NATO u nás podporuje.

Spojenci NATO zvažujú vytvoriť jednotky s tisíc príslušníkmi v Rumunsku, Bulharsku, Maďarsku a na Slovensku. Informovala o tom britská Sky News. Podľa jej zdrojov je takýto krok zatiaľ len jednou z viacerých možností reakcie na ruskú hrozbu.

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (za SaS) vo štvrtok po rokovaní branno-bezpečnostného parlamentného výboru potvrdil, že v NATO nad nasadením jednotiek na Slovensku uvažujú.

„Nie je to požiadavka NATO, to je niečo, čím Aliancia reaguje na vzniknutú situáciu. Takéto štruktúry sú v Pobaltí, sú v Poľsku a sú tam v reakcii na to, čo sa stalo v roku 2014, keď sme si mysleli, že už nedôjde k žiadnej takejto eskalácii,“ vysvetľoval Korčok.

Podľa Korčoka je prirodzené, že vzhľadom na situáciu za hranicami NATO uvažuje Aliancia aj vojensky – no zatiaľ nie je nič dohodnuté a ide len o úvahy. NATO rozhoduje o svojom ďalšom postupe v momente, keď Rusko hromadí veľké jednotky neďaleko hraníc Ukrajiny a vylúčený nie je ani ruský vojenský úder na Ukrajinu.

Šéf diplomacie zdôrazňoval, že táto ponuka nijako nesúvisí s rokovaniami o obrannej dohode s USA.

Korčok prítomnosť vojakov NATO u nás podporuje

Korčok vo štvrtok Denníku N povedal, že on sám takýto krok NATO podporuje. „Neviem, prečo by Slovensko malo vypadnúť z úsilia, ktorého cieľom je jediné – posilniť obranu v tejto vypätej situácii,“ povedal s tým, že ide o jeho stanovisko, a nie stanovisko vlády, a k tejto otázke Slovensko ešte neurobilo žiadne rozhodnutie.

„V súčasnej situácii s ohľadom na to, že ide o kroky organizácie, ktorá garantuje našu bezpečnosť a obranu, toto považujem za logický krok pri posilnení obrany celej Aliancie, ale aj krajín na východnom krídle,“ vraví minister. Ivan Korčok hovorí, že nenachádza žiaden pádny argument, ktorý by mal viesť k tomu, aby Slovensko nebolo súčasťou opatrení NATO, ktoré majú posilniť obranu Slovenskej republiky. „Toto je moment, keď treba zaujať jednoznačný postoj, a chcem ho urobiť ako minister zahraničných vecí.“

Ivan Korčok zároveň potvrdil, že Aliancia v ostatných dňoch spustila proces, ktorého cieľom je posilniť svoju vojenskú prítomnosť na východnom krídle Aliancie. Ide podľa neho o pokračovanie toho, čo urobila v reakcii na anexiu Krymu, teda umiestnenie vojakov NATO v Pobaltí a v Poľsku. „V tejto chvíli je úvaha uzavrieť takýmto spôsobom priestor na východe tým, že by bolo NATO prítomné v Rumunsku, ktoré o to dlhodobo usiluje, v Bulharsku, Maďarsku a na Slovensku. Čiže potvrdzujem, že táto úvaha na strane Aliancie je.“

Vojaci NATO v Estónsku a francúzsky prezident Emmanuel Macron v roku 2019. Foto – TASR/AP

Ponuka tisícčlennej bojovej skupiny

Podľa informácií Denníka N prišla zo strany spojencov ponuka, že by na Slovensku

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie