Denník N

Zastal sa Djokovića, dal si pivo s fanúšikom. Kyrgios tenisu prospieva, tvrdí Wilander

Nick Kyrgios počas zápasu s Daniilom Medvedevom. Foto - TASR/AP
Nick Kyrgios počas zápasu s Daniilom Medvedevom. Foto – TASR/AP

Austrálčan si nečakane zahrá grandslamové finále vo štvorhre.

V jeho zápasoch môžete čakať rozbíjanie rakiet, divoké hádky s rozhodcami či rôzne prejavy bezočivosti. Nick Kyrgios chvíľami pôsobí ako jeden z najlepších hráčov na svete, inokedy sa zase zdá, že ho tenis ani nezaujíma.

26-ročný Austrálčan je možno najrozdeľujúcejšou postavou súčasného tenisu a odborníci si dlhodobo kladú otázku, či športu škodí, alebo je preň prínosom. Kritici tvrdia, že márni svoj talent, na druhej strane však jeho rebelstvo priťahuje k tenisu mladších fanúšikov.

Počas prebiehajúceho Australian Open pribúda tých, ktorí začínajú Kyrgiosa oceňovať aj preto, že sa odlišuje od ostatných. Zároveň nikto nepochybuje o tom, že dáva do hry maximum svojich momentálnych možností a má na dosah veľký úspech.

Spolu s krajanom Thanasim Kokkinakisom nečakane postúpili už do finále štvorhry, z ktorej urobili šou, ktorú treba vidieť minimálne v zostrihoch. Ich posledné zápasy boli vypredané a hrali sa v až „futbalovej“ atmosfére. V televízii ich sledoval porovnateľný počet Austrálčanov ako atraktívne singlové zápasy v hlavnom vysielacom čase.

„Superhviezdy robí z hráčov to, že ľudia prídu na ich zápasy, aby si splnili očakávania. Keď idú na zápasy Rogera Federera či Rafaela Nadala, splnia si ich bez ohľadu na výsledok. Aj od Nicka Kyrgiosa máme na veľkých turnajoch veľké očakávania a on ich takisto vždy splní, či prehrá, alebo vyhrá,“ vravel v štúdiu Eurosportu expert Mats Wilander.

„Pre tenis je dobrý, naozaj je. Dá [fanúšikom] to, čo si od neho sľubujú, tak ako to robia všetci veľkí zabávači,“ uviedol Wilander.

Posledná Wilanderova veta je kľúčová pre pochopenie rastúcej popularity Nicka Kyrgiosa. Zároveň však platí, že nikdy nebude všeobecne obľúbeným hráčom, a ak ho nemáte radi teraz, potom ho asi nebudete mať radi nikdy.

Pivo a podania zospodu

Čo je celkom jasné, je fakt, že Kyrgiosa nemajú radi mnohí ostatní hráči. Niekoľko dôkazov sme videli aj počas Australian Open. Trebárs po tom, ako s Kokkinakisom vyradili nasadené jednotky Nikolu Mektića a Mateho Pavića, ich tréneri súperov konfrontovali v telocvični.

„Bolo to celkom zábavné. Pavićov kondičný tréner prišiel a šľahol

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Australian Open

Tenis

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie