Denník N

Aj rastliny sa dajú zbierať, ľudia sú za ne ochotní dať aj niekoľko tisíc eur, vraví predajca izboviek

Jakub Buza. Foto N – Tomáš Benedikovič
Jakub Buza. Foto N – Tomáš Benedikovič

Izbové rastliny sa v posledných rokoch stali obľúbeným prvkom na dotvorenie interiérov, najmä v prípade mladšej generácie, ktorá si k nim našla cestu. Aj u nás sa vytvorila komunita nadšencov vrátane zberateľov, ktorí tejto záľube prispôsobujú celý svoj domov.

„Mnohí ľudia nemajú vitríny plné skla, ale plné rastlín,“ hovorí Jakub Buza, vyštudovaný právnik, ktorý si vzťah k rastlinám vybudoval cez svoju manželku a v súčasnosti sa špecializuje na predaj izbových rastlín v rámci vlastného obchodu Svokrine jazyky. Rozprávali sme sa o tom, ako obchod s rastlinami funguje, ale najmä ako sa o ne starať.

V rozhovore sa okrem iného dozviete:

  • akým chybám sa pri pestovaní vyhnúť,
  • ako sa dá rastlinám pomôcť počas zimy,
  • kedy je vhodný čas na presadenie,
  • čo robiť, ak rastlinu napadli škodce,
  • aké rastliny sú vhodné pre začiatočníkov,
  • čo najviac vyhľadávajú zberatelia rastlín.

Posledné roky sú izbové rastliny veľmi populárne, vznikol aj štýl urban jungle, teda mestská džungľa, ktorý je blízky aj vám. Na čom je založený?

Pre mňa je to o súžití s rastlinami. Tento štýl vznikol, pretože ľudia dnes žijú v mestách, kde nie sú veľmi obklopení prírodou, a začali si uvedomovať, že je fajn mať okolo seba niečo pekné zelené. Postupne to prerástlo do väčších rozmerov. Aj v Bratislave a iných slovenských mestách sa tento štýl objavuje napríklad v kaviarňach a reštauráciách, ktoré majú v interiéroch veľmi veľa rastlín.

Vnímam to ako určitý návrat k prírode, ktorá z našich životov mizne. Zároveň vnímam, že ľudia sa tešia, keď majú doma rastlinu, o ktorú sa môžu starať, a vidia, ako rastie.

Tento štýl je z veľkej časti o vizuálnej stránke rastlín, nezabúda sa pri tom tak trochu na ich ďalšie benefity?

O tom, ako rastliny čistia vzduch, vzniklo veľa štúdií. Keď som však o tom detailnejšie hovoril s botanikmi, povedali mi, že rastliny vzduchu v interiéri v žiadnom prípade neškodia, no na to, aby ste mali doma citeľne zdravší vzduch, by ste tých rastlín potrebovali veľké množstvo.

Je to istým spôsobom podobné, ako keď ľudia nechcú mať rastliny v spálni, pretože sa hovorí, že to škodí?

Áno, veľa ľudí, ktorí k nám prídu, sa pýta, či môže ísť konkrétna rastlina do spálne. Vždy im poviem: Prečo by nemohla? Tu majú špecifické postavenie svokrine jazyky (sansevieria – pozn. red.), ktoré majú tú výnimočnú vlastnosť, že produkujú kyslík vo dne aj v noci. Keď však máte v spálni tri-štyri rastliny, nie je šanca, že by vám v noci „vysali“ kyslík z miestnosti.

Vzťah k izbovým rastlinám vás priviedol k tomu, že ste sa spolu s manželkou rozhodli založiť obchod, ktorý sa zameriava na ich predaj. Ešte donedávna bol človek u nás skôr zvyknutý zájsť do hobby marketu, dnes je obchodov orientovaných na tzv. izbovky viac. Ako ste začínali vy?

Rastliny si najskôr obľúbila moja manželka, ja som si vzťah k nim vytvoril neskôr. Mal som robotu, ktorú som nemal rád, a potreboval som z nej odísť. Keď sme na tom v roku 2018 začali pracovať, špecializovaných obchodov v Bratislave nebolo veľa, tak sme sa pustili do počítania a našli prvý priestor. Náklady neboli až také vysoké, čo bol jeden z dôvodov, že sme do toho išli. Našli sme dodávateľov, objednali sme rastliny, spustili stránku a sociálne siete a začali. Až neskôr sme zistili, aké náročné je podnikať so živými vecami.

Dajú sa nájsť aj slovenskí dodávatelia alebo je to skôr utópia a všetci dodávatelia sú zo zahraničia?

Keďže rastliny sú veľkým trendom, určite to nie je utópia. Treba však mať všetky potrebné povolenia. Veľa ľudí si rastliny namnoží a predáva ich len tak cez rôzne skupiny na Facebooku, ktorých je dnes veľké množstvo.

Vyslovene profesionálni pestovatelia izbových rastlín však u nás nie sú, čo je škoda. Niečo také u nás chýba a už sme o tom aj s jedným známym, ktorý sa o rastliny zaujíma, rozmýšľali. Otázka skôr znie, či je to potrebné, pretože veľkopestovatelia, ktorí sú primárne v Holandsku, Dánsku a Nemecku, produkujú v takých obrovských množstvách, že sa tomu konkuruje len veľmi ťažko. V európskom alebo svetovom ponímaní je to veľký biznis.

V zime majú rastliny obdobie vegetačného pokoja, je to zároveň obdobie, keď zvyknú chradnúť. Čo je najdôležitejšie zohľadniť pri starostlivosti o izbové rastliny počas zimy?

Zima je pre rastliny náročná. Nielen preto, že sa znižuje vzdušná vlhkosť, lebo byty sa prekurujú a radiátorové teplo je príliš suché. Máme aj oveľa menej svetla. Najlepšie je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Príroda

Reality

Rozhovory

Záhrada

Bývanie a záhrada

Teraz najčítanejšie