Denník N

Predseda Najvyššieho súdu: Konanie Jána Mazáka nemôže ostať bez povšimnutia. Za jeho výroky žiada vyvodenie zodpovednosti

Ján Šikuta. Foto - TASR
Ján Šikuta. Foto – TASR

Predseda súdnej rady Ján Mazák v decembri 2020 spojil sudcu Najvyššieho súdu Františka Moznera s obvinenými z vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Za výroky sa ospravedlnil, no podľa šéfa Najvyššieho súdu Jána Šikutu to nestačí.

„Ničím nepodložené poškodzovanie mena Najvyššieho súdu musí prestať, a to najmä, ak prichádza zo strany justičných autorít,“ vyzýva predseda súdu Ján Šikuta. Reaguje tak na viac ako rok staré výroky predsedu súdnej rady Jána Mazáka.

Ten sa už za ne medzičasom ospravedlnil.

Šikutu rozhorčilo, čo Mazák napísal o sudcovi Najvyššieho súdu Františkovi Moznerovi v decembri 2020 v liste predsedníčke Konzultačnej rady európskych sudcov. „Je stále podozrivý z pokusu o spoluprácu s tými, ktorí sú vo väzbe za vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej,“ napísal okrem iného Mazák v liste pre radu.

Mozner je slovenským zástupcom v rade, zároveň je prezidentom Združenia sudcov Slovenska aj predsedom trestnoprávneho kolégia Najvyššieho súdu.

Na konzultačnú radu sa obrátil v súvislosti s reformou súdnej mapy. Mazák na svoju kritiku reagoval aj odkazom na to, ako sa Mozner spomína v Kočnerovej Threeme v súvislosti s rozhodovaním o jeho väzbe v lete 2018 na Najvyššom súde.

Pre Moznera je to uzavreté, Šikuta žiada viac

Mozner za tieto výroky Mazáka zažaloval. Začiatkom decembra minulého roka malo byť o jeho žalobe prvé pojednávanie. Predseda súdnej rady mu koncom novembra poslal ospravedlnenie. Píše v ňom, že jeho vyjadrenie bolo nenáležité a išlo o „zbytočný osobný útok“.

Text ospravedlnenia nedávno zverejnil na stránke súdnej rady.

„Pre mňa osobne je predmetná záležitosť uzavretá a po zverejnení ospravedlnenia bola žaloba, ktorú som na profesora Mazáka podal, vzatá späť,“ reagoval na ospravedlnenie Mozner.

Ján Mazák. Foto N – Vladimír Šimíček

Predsedovi Najvyššieho súdu Šikutovi ospravedlnenie nestačí. „Ospravedlnenie za takéto ničím nepodložené tvrdenia, vychádzajúce zo špekulácií, môže byť satisfakciou len vo vzťahu k poškodenému sudcovi, ak ten tak zváži, v žiadnom prípade však nie je spôsobilé reparovať naštrbené renomé Najvyššieho súdu ako vrcholnej inštitúcie všeobecných súdov,“ reagoval.

Pokračuje, že v slušnej spoločnosti sa za vyjadrenia poškodzujúce pred európskymi inštitúciami meno sudcu Najvyššieho súdu, a teda aj inštitúcie ako takej, vyvodzuje zodpovednosť. Mazák podľa neho mal vedieť, ak budú dôsledky jeho konania, a rovnako by mal byť pripravený niesť za to patričnú zodpovednosť.

Čo si o vyvodzovaní zodpovednosti myslí Mozner? „To, či by mala byť voči profesorovi Mazákovi vyvodená akákoľvek iná zodpovednosť, je otázka na iné osoby, prípadne na neho samotného,“ reaguje prezident Združenia sudcov Slovenska.

Mazák nerozumie tomu, prečo sa Šikuta ozval teraz, až rok a štvrť po jeho vyjadreniach. Pripomenul tiež, že až po jeho výrokoch bol Mozner zvolený za predsedu trestnoprávneho kolégia. „Žiadne zneváženie nebolo cítiť, ani sa o tom nehovorilo,“ dodal predseda súdnej rady v rozhovore pre Denník N.

Myslí si, že Šikuta túto otázku otvoril asi preto, lebo ho nepodporil vo voľbe za predsedu Najvyššieho súdu, a tiež preto, že je voči nemu kritický, keď je to nevyhnutné.

Rozhodoval o Kočnerovej väzbe

O Moznerovi si Kočner v Threeme písal najmä s bývalou štátnou tajomníčkou ministerstva spravodlivosti Monikou Jankovskou (za Smer). Sudca bol členom senátu, ktorý mal rozhodnúť, či pôjde Kočner koncom júna 2018 za podvod so zmenkami televízie Markíza do väzby.

Od Jankovskej zisťoval, či Moznera pozná.

„Synovec Sopoligu. Raz som mu zachránila krk,“ odpísala pár dní predtým, ako sa malo rozhodovať. Neskôr dostala odpoveď „Sopoliga vyriešený.“ Juraj Sopoliga je bývalý šéf Združenia sudcov Slovenska. On aj Mozner akékoľvek ovplyvňovanie odmietli.

Kočner mal pre každého člena senátu prichystaných 100-tisíc eur. Zbytočne. Skončil vo väzbe. Špecializovaný trestný súd a následne aj Najvyšší súd ho potom za podvod so zmenkami odsúdili na 19-ročné väzenie.

Obžalovaný je aj za objednávku vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. V tomto prípade ho Špecializovaný trestný súd neodsúdil, ale Najvyšší súd tento rozsudok zrušil a vrátil mu kauzu opäť na rozhodovanie.

Riešil to aj s Kolíkovou

O tom, že predseda Najvyššieho súdu žiada vyvodiť voči Mazákovi zodpovednosť, informovala už v stredu členka súdnej rady Marcela Kosová. Šikuta ju kontaktoval sám a informoval ju aj o tom, že o Mazákovi komunikoval s ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou (za SaS) s tým, že konanie predsedu súdnej rady je viac ako ohýbanie práva, čo si nemôže nikto dovoliť, a treba voči nemu vyvodiť zodpovednosť.

V oficiálnom stanovisku to Šikuta potvrdil. Ako aj to, že o postoji k Mazákovmu počínaniu sa chystá dať vedieť aj predsedom najvyšších súdov Európskej únie.

U ministerky Šikuta veľké pochopenie nenašiel. „V danej veci oceňujem postoj predsedu súdnej rady,“ reagovala.

Predseda Najvyššieho súdu Ján Šikuta a ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. Foto – TASR

Keďže sa Mazák ospravedlnil, nevidí ministerka spravodlivosti dôvod na vyvodenie zodpovednosti. Takisto je otázne, čo by v tejto súvislosti mohla urobiť.

Mazák je v súdnej rade nominantom Národnej rady. Navrhol ho poslanec SaS Alojz Baránik a odvolať z rady ho tak môže len parlament. „Trvám na tom, že Ján Mazák je najlepším predsedom súdnej rady, akého Slovensko kedy malo, a to s veľkým odstupom. Pokiaľ to bude v mojich silách, urobím všetko pre to, aby zostal vo svojej funkcii čo najdlhšie,“ hovorí Alojz Baránik.

Dodáva, že v minulosti bolo na Slovensku pravidlom, že tí najhorší v súdnictve sa rýchle ocitali vo vysokých pozíciách tak, aby mohli konať zlo. Mazák je podľa neho „nádejou, že sa tieto časy skončili“.

Bývalí predsedovia súdnej rady:

  • Štefan Harabin (2001 – 2003),
  • Milan Karabín (2003 – 2008),
  • Štefan Harabin (2009 – 2014),
  • Jana Bajánková (2014 – 2017),
  • Lenka Praženková (2017 – 2020),
  • Ján Mazák (2020 – súčasnosť).

Baránik sa na ospravedlnenie Mazáka pozerá úplne inak ako Šikuta, vníma ho ako potvrdenie jeho „unikátnej vhodnosti na takú funkciu“. Predseda súdnej rady podľa neho kritizované výroky napísal „v čase zväčšujúceho sa šoku celej našej spoločnosti nad poznaním stavu nášho súdnictva. Toho stavu, ktorého bezbrehá svojvôľa, korupcia a všadeprítomná nečestnosť výkonu funkcie, budovaná do detailu prvým predsedom súdnej rady, sa len vďaka náhode obnažila celej verejnosti“.

Pripomenul, že nevie o tom, že tí, ktorí volajú po odvolaní Mazáka z funkcie, kedykoľvek predtým v minulosti volali po tom, aby z funkcie predsedu súdnej rady či z iných funkcií odišli tí, „ktorí aktívne, premyslene a často kriminálne pracovali v súdnictve len pre seba, na upevnenie vlastnej moci a udržanie rozvratu práva a morálky, udržujúc tým Slovensko trvale na chvoste dôveryhodnosti spomedzi štátov Európy“.

Hlasy na jeho odvolanie budú asi chýbať

Keďže je málo pravdepodobné, že Mazáka niekto zo súdnej rady odvolá, do úvahy prichádza ešte možnosť, že by prišiel o funkciu predsedu. Ak by sa jej nevzdal sám, muselo by sa najprv nájsť aspoň päť členov súdnej rady, ktorí by navrhli jeho odvolanie.

Za takýto návrh by následne muselo zahlasovať aspoň desať z osemnástich členov. To sa s najväčšou pravdepodobnosťou nepodarí.

Hlasy proti Mazákovi by mohla zbierať členka volená sudcami, Marcela Kosová, ktorá je pravidelne v názorovej opozícii voči predsedovi súdnej rady.

Či má dosť hlasov na návrh na Mazákovo odvolanie, nepovedala. „Neviem sa vyjadriť k prípadnému postupu členov súdnej rady v tomto smere,“ napísala.

„Zatiaľ cítim v súdnej rade podporu. To, čo robí pani Kosová, je legitímne, nevidím na tom nič zlé,“ reagoval Mazák s tým, že keby nemal podporu, nemá žiadny problém skončiť v súdnej rade. „Ja moju funkciu považujem za službu tomuto štátu. Je to pozícia, kde som cítil, že môžem niečím prispieť, ale že by som chcel na tejto stoličke zotrvať za každú cenu, tak to vôbec nie,“ dodal.

Výzva na odstúpenie nevyšla

Šikutovo vyhlásenie o vyvodení zodpovednosti Mazáka prišlo krátko potom, ako predseda súdnej rady odolal tlaku na svoje odvolanie. Časť bratislavských sudcov sa totiž po roku vrátila k téme jeho odstúpenia.

Vlani v januári sa vyslovenie nedôvery voči nemu stalo súčasťou otvoreného listu ministerke spravodlivosti v súvislosti s kritikou návrhu súdnej reformy. List vtedy podpísalo vyše tristo sudcov, no kritických voči Mazákovi ich bolo 189.

V liste písali, že Mazákove vyjadrenia „hraničia s neprimeranými útokmi na sudcovský stav, prispievajú k znižovaniu dôveryhodnosti občanov k súdnej moci a k manipulácii s právnym povedomím a s verejnou mienkou občanov“.

Aktuálnu výzvu na jeho odstúpenie mohli sudcovia podpisovať od 16. januára. Urobilo tak 103 z nich. Celkovo je u nás takmer 1400 aktívnych sudcov. Kto výzvu podpísal, nie je známe. Organizátori ich mená nezverejnili, no informovali, že výzva je ešte stále otvorená.

Denník N sa Šikutu pýtal, či výzvu podporil. Reagoval slovami, že nič nepodpisoval.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie