Denník N

Ficov antiamerický spolok môže rozohrať voľby, aké sme tu ešte nemali

Priaznivci Putina a odporcovia USA na proteste Smeru z januára tohto roka. Foto N – Tomáš Benedikovič
Priaznivci Putina a odporcovia USA na proteste Smeru z januára tohto roka. Foto N – Tomáš Benedikovič

Vzniká zoskupenie bez akýchkoľvek zábran a s nebezpečnými motívmi, ktoré má chuť a časom možno aj potenciál zmeniť smerovanie Slovenska.

Ak to takto bude pokračovať ďalej, najbližšie parlamentné voľby budú prvé minimálne od pádu mečiarizmu, v ktorých sa bude naozaj rozhodovať o tom, ku ktorej časti sveta patríme. Oveľa vážnejšie, ako keď sa bolo treba hanbiť za Ficove útoky na imigrantov či hlúpy pád Radičovej vlády pre neschválenie eurovalu.

Vzniká tu totiž antisystémová koalícia, ktorá momentálne javí ochotu urobiť zo zahraničnej politiky a napríklad nášho členstva v NATO kľúčovú tému budúcej kampane. Ak sa dovtedy situácia vo svete výrazne neupokojí, môže sa jej to podariť aj napriek tomu, že zahraničná politika voľby nezvykne rozhodovať.

Akýkoľvek zlodej alebo populista (s výnimkou fašistov), čo tu doteraz kandidoval, aspoň formálne dodržiaval základné pravidlo, že Slovensko patrí do Únie a aliancie. Robert Fico dokonca na vrchole svojej moci chcel patriť do jadra Únie, prijímal väzňov z Guantánama, kupoval americké zbrane a posielal rekordné počty vojakov do Afganistanu.

Stredajší protest Hlasu, Smeru a SNS však s novou silou uvoľňuje nálady, ktoré v najhoršom prípade môžu úplne

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Obranná dohoda s USA

Robert Fico

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie