Denník N

Mamy aj sestry som sa spýtala, či majú platné pasy. Téma vojny o Ukrajinu sa ma dotýka aj osobne

Akcia na podporu Ukrajiny v Prahe. Foto – TASR/AP
Akcia na podporu Ukrajiny v Prahe. Foto – TASR/AP

„Ako to vidíš s tým Putinom a Ukrajinou? Bude vojna?“

Posledné týždne sú to najčastejšie otázky, na ktoré odpovedám. Viem, že mama aj sestra s rodinou, ktoré žijú v Užhorode, teda na západnom cípe Ukrajiny, sú v poriadku. No aj tak sa ich pýtam, či majú všetci platné pasy. Pre istotu.

Obavy o nich som prvýkrát zažila pred siedmimi rokmi, keď sa začali boje na východnej Ukrajine, a odvtedy sa už o vojne hovorilo nepretržite. Na začiatku som nevedela poriadne spať. Rozmýšľala som nad tým, čo budem robiť, ak sa vojna rozšíri aj na západnú Ukrajinu. Nasťahujem všetkých blízkych k sebe?

Keď v Ukrajine hrozila povinná mobilizácia, niektorí mladí príbuzní sa mi už ozývali, či by nemohli prísť na Slovensko. Pamätám si, ako to vtedy komentoval môj vyše 60-ročný otec: „Mňa už nezoberú. Ale keby som bol mladší, ani nad tým nerozmýšľam a idem bojovať!“

Povinná mobilizácia nakoniec nebola, boje „zamrzli“ na Donbase, ale hrozba ďalšej eskalácie sa nikdy celkom nevytratila. Ak nechcete prepadnúť úzkosti, nemôžete myslieť na hrozbu vojny každý deň. Postupne sa naučíte, že sa nemôžete trápiť dopredu, ale až vtedy, keď sa niečo stane.

Lenže teraz mám pocit, že sa to niečo deje.

Keď volám s mamou, hroziaca vojna je posledná téma, ktorú riešime, a otváram ju ja. Opatrne sa pýtam, ako to prežívajú.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie