Denník N

Ako sa z bežného veksláka Františka Mrázka stal najväčší český mafián a kmotor? Kto a prečo ho zastrelil? Vysvetľuje novinár Jaroslav Kmenta

Jaroslav Kmenta. Foto - archív J. K.
Jaroslav Kmenta. Foto – archív J. K.

Kmotra Mrázka zastrelili v roku 2006 a okrem toho, že dodnes nepoznáme vraha, stratila polícia aj možnosť dostať Mrázka „do teplákov“ a vystaviť ho rovnakému tlaku ako na Slovensku Mikuláša Černáka, tvrdí v rozhovore o pomeroch v 90. rokoch český investigatívny novinár Jaroslav Kmenta.

Desiatky rokov pracujete ako investigatívny novinár v Česku. Boli situácie, keď ste sa reálne báli o život, alebo ste to do momentu vraždy Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej zásadnejšie neriešili?

Investigatívny novinár sa do nebezpečenstiev dostáva automaticky, takže si musí pripúšťať všetko. Nikdy som si to však nepustil do hlavy a pod kožu až tak, aby som sa z toho zbláznil. To by som tú prácu nemohol robiť. Isté riziko k našej práci patrí a my s tým musíme žiť. Nemyslím priamo to, že nás niekto zabije, ale to, že poznáme strach. Mať ho je prirodzené.

Človek nesmie prepadnúť ani jednému extrému – nemôže na to myslieť od rána do večera, inak by skončil na psychiatrii, rovnako to nesmie podceňovať. Priznám sa však, že vražda Jána Kuciaka a jeho priateľky vo mne vyvolala pocit, že by som mal s novinárčinou skončiť.

Prečo?

Nepoznal som Jána osobne, jeho prácu však áno. To, čo sa stalo, som intenzívne prežíval a uvedomil som si, aké ľahké je prísť o život. Deklasovalo ma to a asi dva týždne po vražde som vážne uvažoval, že už nebudem novinárom.

Oklepal som sa z toho aj preto, že som videl, ako veľmi sa proti tým zloduchom a gaunerom na Slovensku snažíte bojovať. Nabilo ma to energiou. Mám 53 rokov a dúfam, že ešte pár rokov pri tejto práci vydržím. Isté je, že u vás by som investigatívneho novinára robil s väčšou opatrnosťou, ako ho robím v Česku, a nikdy by som ho nerobil v Rusku či v Mexiku, kde život človeka nemá veľkú cenu a jeho smrť nik poriadne nevyšetrí.

U nás novinárov dlhé roky uráža a ponižuje Robert Fico. Nedávno povedal, že za odmenu konajú ako organizovaná zločinecká skupina s cieľom rozbiť štátnosť. Na vás osobne v Česku opakovane útočil Andrej Babiš. Aké je to žiť s tým, že vysokopostavený politik vás označuje za skorumpovaného, že uráža vaše meno aj výzor?

Slovensko je pre Česko akýmsi lakmusovým papierikom v tom, čo všetko je ešte možné. Vy tam s politikmi a rôznymi gaunermi zažívate ťažšie chvíle. To, ako hovoria o vás, novinároch, je niekedy až na vracanie. V Česku to zažívame v slabšej podobe. Preto vždy, keď proti mne vystúpil Babiš, som si spomenul na novinárov na Slovensku. Doslova som si hovoril – keď to znesú oni, musím to zniesť aj ja. Nemyslím si, že by sme to politikom mali odplácať.

Ak teda o mne Babiš opakovane hovoril, že som skorumpovaný hajzel, ktorý nič nerobí, len berie veľké peniaze, vždy som zaťal zuby a naďalej vyžadoval odpovede na otázky. Výsledok nech si vyhodnotí verejnosť. Snažím sa byť teda splachovací, hoci všetko má svoje hranice. Keby Babiš zašiel ešte ďalej, zrejme by som zvažoval aj právne kroky. Zatiaľ som tú potrebu nepociťoval. Úroveň politickej kultúry nastavujú politici a mne sa nechce klesnúť na úroveň tej žumpy.

Vyhoreli ste niekedy?

Niekoľkokrát. Určite sa mi to stalo, keď som bol v najväčšom záprahu, teda v spravodajskom denníku MF Dnes ešte pred érou Babiša. Robili sme veľké kauzy a veľmi ma to ubíjalo. Nepoznal som vlastnú rodinu, od rána do noci som bol v práci a riešil podvody, korupciu a vraždy. Neostával mi žiadny čas nájsť si v živote niečo, čím by som to vyvážil. V tomto som bol trochu „pako“.

Logicky sa to pretavovalo aj do vyhorení a rôznych depresií, raz som dokonca musel brať antidepresíva. Dnes som však z najhoršieho vonku, viem, čo vyhorenie znamená, a tak si jednak dávam pozor, jednak súcitím s každým, komu sa to stane. Viem, aké deklasujúce to pre človeka dokáže byť.

Ste spoluautorom nového cyklu v Českej televízii s názvom Polosvet, ktorý sa detailne vracia k viacerým prípadom organizovaného zločinu v 90. rokoch. Podľa odoziev to zatiaľ vyzerá byť jeden z najlepších projektov verejnoprávnej televízie v tomto roku. Kto s tým prišiel?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie