Denník N

Ornitológ: Ak správne kŕmite vtáčiky, priletí aj jastrab krahulec

Sýkorka belasá. Foto – Michal Richter
Sýkorka belasá. Foto – Michal Richter

Známkou dobrého prikrmovania je početnosť vtáčikov pri kŕmidle a to, že potrava tam dlho nevydrží. Očakávajte aj dravca, ktorý sa bude snažiť uloviť svoju korisť.

Ak v zime začnete prikrmovať vtáky, dôležité je neprestať, najmä v zlom počasí, hovorí ornitológ Ján Dobšovič. Naopak, v letnom období nie je vhodné kŕmiť preto, že v teple sa ľahko rozmôže ochorenie trichomoniáza, ktoré sa šíri na kŕmidlách.

V rozhovore sa dočítate:

  • ako prilákať vtáky na záhradu či balkón v lete a ako v zime
  • prečo sa ťažko kŕmia vtáky na 9. poschodí
  • či sa vtáky dokážu naučiť zobať z ruky
  • prečo kukučky znášajú vajíčka do cudzích hniezd
  • čo robiť s poraneným alebo so zdravým vtákom, ktorého nájdeme na zemi

Nedávne zimné sčítanie vodného vtáctva ukázalo, že u nás zimujú rôzne raritné druhy vtákov a naopak, tradičné neprileteli. Stáva sa to častejšie, alebo je teraz počasie v Európe neobvyklé?

Nenazval by som ho neobvyklým, raz za čas sa to stane. Hore na severe býva extrémna zima a tu sú zimy miernejšie už dlhé roky, len tá kombinácia bola nezvyčajná.

Prečo vtáky na zimu odlietajú?

Pýtam sa ľudí pri sprevádzaní, prečo si myslia, že odlieta včelárik alebo muchárik, prezrádza to už ich názov. Hlavným dôvodom migrácie je potrava.

Čím sa živia vtáky, ktoré k nám prilietajú, keď tu v zime nie je hmyz?

Pre severské druhy je u nás teplejšie, prilietajú husi alebo vodné vtáctvo. Hore je taká zima, že vodné plochy zamŕzajú a ony zbierajú potravu vo vode, tak sa presťahujú tam, kde voda nezamrzne.

Hrušovská zdrž. Foto – Michal Richter

Aké vtáky môžeme na Slovensku pozorovať v zime?

Tie, ktoré sú tu celoročne, a tie, ktoré prilietajú na zimu. Vo všeobecnosti môžeme vtáky rozdeliť do troch kategórií. Prvá sú tie, ktoré u nás hniezdia a odlietajú na zimu. Druhá sú tie, ktoré sú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ochrana prírody

Príroda

Rozhovory

Životné prostredie

Slovensko, Veda

Teraz najčítanejšie