Denník N

Ak bude zle, brániť nás bude NATO, nie nafukovacie holubice

Protest Smeru s nafukovacími holubicami v januári 2022. Foto N - Tomáš Benedikovič
Protest Smeru s nafukovacími holubicami v januári 2022. Foto N – Tomáš Benedikovič

Keby sme sa znovu zachovali ako zbabelci, nemali by sme už právo žiadať o pomoc iných.

V ťažkých chvíľach treba robiť ťažké rozhodnutia. Hroziaci ruský útok na Ukrajinu núti Západ reagovať. Slovensko je našťastie jeho súčasťou. A tak by sme sa mali aj správať. Vo vlastnom záujme.

Zaťaté päste a výkriky o láske k Rusku nie sú argument a nemali by vládu a prezidentku zastrašiť. Váhanie a strach teraz znamenajú ohrozenie našej bezpečnosti. Nie mier a pokoj zbraní.

Po hádkach, sporoch a zákernostiach v koalícii a po neschopnosti presadzovať naozajstné reformy sa ako jej jediné vážne pozitíva javili uvoľnené ruky polície a prokuratúry a potom ešte zahraničná politika.

Vláda aj prezidentka opakovane hovorili, že majú jasno, kde je miesto Slovenska. Vo vzťahu k Európskej únii aj vo vzťahu k Rusku a Ukrajine. Všetko sa môže stratiť, ak to nepotvrdíme v prvej vážnej skúške, v ktorej máme okrem sľubov a deklarácií aj konať.

NATO v reakcii na ruské prípravy na útok na Ukrajinu rozmýšľa o rozmiestnení vojakov v krajinách na východnej hranici Aliancie. Logicky sa v plánoch objavuje aj Slovensko.

Ak to odmietneme, urobíme chybu, ktorá bude mať hneď sériu vážnych dôsledkov.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie