Denník N

Predseda súdnej rady Mazák: Je koniec vybavovania na súdoch (+ video)

Predseda Súdnej rady Ján Mazák. Foto N - Vladimír Šimíček
Predseda Súdnej rady Ján Mazák. Foto N – Vladimír Šimíček

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Bratislavská sudkyňa Jelínková Dudzíková zorganizovala výzvu, aby ste odstúpili ako predseda súdnej rady, pretože podľa nej môže byť vaším ďalším pôsobením vo funkcii vážne ohrozená dôveryhodnosť justície. Podpísalo ju 63 aktívnych sudcov z približne 1200. Ako ten počet vnímate?

Aktívnych sudcov je 1452, nie 1200. Výzvu som nečítal, ale to, čo som počul, tak tomu nerozumiem. A keďže tomu nerozumiem, tak som vydal krátke vyhlásenie, že neodstúpim, nevidím na to žiadny dôvod.

Číslo 63 vnímate ako?

Názor každého človeka je významný a treba ho rešpektovať. 63 názorov je hodných toho, aby ich človek vnímal ako nejaké memento alebo kritiku. Ale so zreteľom na to, koľko je sudcov a sudkýň na Slovensku, a že som dostal desiatky podporných e-mailov, tak to číslo vyjadruje len negatívny názor nepatrného zlomku. Podľa niektorých informácií z týchto kruhov som dospel aj k tomu, že niektoré podpisy boli urobené pod určitým nátlakom, prehováraním. Možno je to klebeta, nezaujímalo ma to. Neprekáža mi, že negatívne hodnotia moju prácu, ale prekáža mi ten neuveriteľne vulgárny a urážlivý slovník, ktorý je nehodný sudcov Slovenskej republiky. To je jediné, čo ma zamrzelo.

Výzvu spoluorganizovali ešte dvaja sudcovia Ayše Pružinec Eren a sudca Števík. Vyčítajú vám aj list, ktorý ste poslali prezidentke Konzultačnej rady európskych sudcov, v ktorom ste sa vyjadrovali k listu prezidenta Združenia sudcov Slovenska Františka Moznera. Ten kritizoval súdnu mapu a s tým súvisiace zmeny, ale vy ste v tom liste o Moznerovi napísali, že sa spomína v Threeme a že je podozrivý z pokusu o spoluprácu s tými, ktorí sú vo väzbe za vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. To sa mnohých sudcov a hlavne Moznera dotklo a vy ste sa mu už aj ospravedlnili. Bola to chyba?

Bola to veľká chyba a osobné zlyhanie vo vypätej osobnej situácii. Veľmi ma to mrzelo, preto som sa rozhodol aj ospravedlniť sa, bol som osobne s pánom sudcom Moznerom. Chyba bola vyvolaná viacerými okolnosťami, ale bez ohľadu na to, či by to bola pravda alebo nie, takéto niečo nepatrí do listu adresovaného medzinárodnej inštitúcii a uvedomil som si to veľmi skoro. Stalo sa mi to v živote možno dvakrát a nepovažoval som to za nič mimoriadne. Bolo to vo vypätej situácii, keď okolo nás lietali veľmi vážne podozrenia. Bol to zbytočný osobný útok voči sudcovi Moznerovi, mrzí ma to a tým to považujem za uzavreté. Pán sudca Mozner moje ospravedlnenie prijal v plnom rozsahu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Iné podcasty Denníka N

Maroš Žilinka

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie