Denník N

Týždeň v práve Rada Procházku: Všetko, čo nepotrebujete vedieť o obrannej dohode

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

1. Grafomanická hygiena 2. Ako sme interpelovali Američanov 3. Mínus päť je plus päť

Udalosti z oblasti práva komentuje ústavný právnik a bývalý poslanec NR SR Radoslav Procházka.

Keby boli všetky diely také technické ako tento, už by tu ani neboli. Na druhej strane, láskavý editor rubriky zvykne autora chlácholiť, že téma je buď atraktívna, alebo dôležitá, a že treba také aj také. Takže dnes sendvič v americkom štýle, tenký krajec-negustiózne hrubá plnka-tenký krajec.

1. Grafomanická hygiena

Od konca októbra 2020 vydáva Úrad verejného zdravotníctva svoje vyhlášky cez vestník vlády. V pondelok vyšla s podpisom Dr. Mikasa už sto dvadsiata prvá. Ak by sme počítali aj vyhlášky regionálnych úradov, za rok a štvrť sa dostaneme niekde k číslu 300. Nekecá sa, ale maká!


2. Ako sme interpelovali Američanov

Zlomyseľný pozorovateľ by si pojem „interpelačná doložka“, použitý mladou hviezdou preferenčne najsilnejšej politickej strany a povstaleckých mítingov, mohol vyložiť ako príznak nedostatočnej kvalifikácie. V skutočnosti ide o mimoriadne sofistikovaný pokus upozorniť, že rozdiel medzi formuláciou výhrady a formuláciou doložky nebýva vždy zrejmý, a rozdiel v účinkoch je pritom zásadný. Je to až pozoruhodne subtílna a rafinovaná slovná hra, klobúk dolu.

Politické aspekty rozhodnutia hlavy štátu pridať k obrannej dohode s USA tzv. interpretačnú doložku nechávame povolanejším, beztak už sa všetci vyjadrili. Ale aby sme sa vyhli obvineniam z alibizmu, súkromný občiansky postoj k veci je takýto: toto nie je čas na

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Týždeň v práve Rada Procházku

Komentáre

Teraz najčítanejšie