Denník N

Bödörovcom sa v poľovnom revíri darí. Lipšicov úrad nič nezistil, oligarcha ďalej užíva odpočúvanú chatu

Poľovnícky kaštieľ vo Veľkom Ďure roky slúžil ako škola v prírode. Nitrianska župa ho však odpredala za stotisíc eur Bödörovmu človeku. Foto N – Tomáš Benedikovič
Poľovnícky kaštieľ vo Veľkom Ďure roky slúžil ako škola v prírode. Nitrianska župa ho však odpredala za stotisíc eur Bödörovmu človeku. Foto N – Tomáš Benedikovič

Slávnou vetou „skutok sa nestal“ sa definitívne končí prípad miliónovej dotácie na poľovnícky kaštieľ pri Leviciach, ktorý oficiálne vlastní človek blízky Miroslavovi Bödörovi.

Úrad špeciálnej prokuratúry po preverení kauzy rozhodol, že Národná kriminálna agentúra (NAKA) ešte za bývalého vedenia nepochybila, keď hneď po volebnej prehre Smeru v marci 2020 zmietla podozrenia Najvyššieho kontrolného úradu z nezákonného konania.

Kúsok od tohto kaštieľa vo Veľkom Ďure má oligarcha a kamarát Roberta Fica Bödör prenajatý od štátu obrovský poľovný revír s chatou, kde polícia v lete nahrala jeho schôdzky s predsedom Smeru.

Vášnivý poľovník Bödör tejto lokalite „vládne“, miestni ho tu aj volajú šéf. Všetko nasvedčuje tomu, že je aj skutočným pánom tohto kaštieľa, hoci je písaný na jeho bývalého dlhoročného podriadeného z esbéesky Bonul.

Podľa uniknutých nahrávok z chaty Bödör do kaštieľa chodieva. Spomína na nich, ako ide „hore na kaštieľ“ skontrolovať prácu robotníkov. Rekonštrukcia kaštieľa, ktorý je pár metrov od odpočúvanej poľovníckej chaty hore na kopci, už finišuje.

Marek s tatarákmi

„Pána Bödöra nepoznám, nechodieva sem,“ odpovedá muž, ktorého sme minulý týždeň zastihli pri odchode z kaštieľa. Robotníci, čo tam práve pracovali, o mužovi hovorili ako o správcovi kaštieľa. Keď autom odfrčal preč, jeden z nich sa pýtal ostatných: „Marek odišiel?“

Správca vyzeral ako muž, ktorý sa objavil aj na policajných nahrávkach z chaty. Bödör ho na záznamoch tiež oslovoval „Marek“ a zvykli sa rozprávať aj o tom, ako spolu pôjdu „hore“, čím pravdepodobne mysleli kaštieľ.

Marek na nahrávkach chystal pochúťky

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie