Denník N

Stredoškoláčka dostala päťstranové vysvedčenie: Musíme tvrdo pracovať, nemáme telesnú, ale lukostreľbu, kreslenie a farmu

Iniya Govender. Foto – archív I. G.
Iniya Govender. Foto – archív I. G.

Iniya Govender má 17 rokov, pochádza zo stredného Slovenska a študuje na strednej škole UWC Robert Bosch College v nemeckom Freiburgu. Najprv chodila na slovenskú strednú školu, potom prestúpila do Freiburgu na dvojročný celosvetovo uznávaný program IB – International Baccalaureate.

Iniya dostáva úplne iné vysvedčenie ako slovenské deti. Jej vysvedčenie má päť strán – jej prácu zhodnotí každý učiteľ, vyjadrujú sa aj jej spolužiaci. Dokonca aj domový tútor, ktorý sa stará o žiakov na internáte, zhodnotí, či bola Iniya dobrá spolubývajúca.

Vedela by si ešte niečo zobrať z klasického slovenského vysvedčenia? „No, niečo málo by som sa z toho dozvedela. Mám však pocit, že v tejto škole som si konečne začala pýtať spätnú väzbu od učiteľov. To by mi na vysvedčení chýbalo a išla by som si to od nich asi vypýtať po hodine,“ hovorí Iniya.

Rozhovor robíme po tom, čo si skončila poobedný krúžok lukostreľby. Ako to vyzerá?

Je to amatérske, nemáme tam profesionálneho lukostrelca. Vediem to ja so spolužiakom. Jednoducho iba strieľame a dobre sa pri tom odreagujeme po náročných hodinách. S krúžkom začali študenti pár rokov dozadu, pretože v tejto škole môže hocikto začať viesť krúžok, dokonca je to odporúčané.

Čo ťa za tie roky lukostreľba naučila?

Veľa skúseností mám najmä z toho, že ten krúžok vediem. Okrem toho som líderkou aj v ďalšom krúžku – kreslenie. Naučilo ma to zodpovednosti – musíme na kresliaci krúžok zabezpečiť materiály, zošity či ceruzky, komunikujeme s učiteľmi, ktorí ich objednávajú. Musíme myslieť aj na to, aby sme držali ľudí v skupine pokope a zabezpečili dobrú atmosféru. Jedna z nás prinesie čaj, druhá niečo na jedenie. Snažíme sa vždy začať konverzáciu alebo prepájať navzájom členov krúžku, aby si pri kreslení pomáhali. Vďaka tomu som sa naučila veľa o líderstve.

Iniya Govender. Zdroj – IG

Deti na Slovensku práve dostávajú polročné vysvedčenia. Tvoje vysvedčenie je však iné, má až päť strán. Čo všetko je tam napísané?

V škole mám šesť predmetov a pri každom sú uvedené témy, ktoré sme preberali. V druhej časti, ktorá tvorí asi dve tretiny vysvedčenia, je spätná väzba o mne. Učitelia z každého predmetu mi napísali, ako som sa zapájala na hodine, čo mi išlo dobre, v čom by som sa, naopak, mala zlepšiť a ktoré učivo by som si mala naozaj zopakovať. A potom sú tam aj pripomienky. Napríklad v mojom vysvedčení sa často opakuje, aby som sa na hodinách viac zapájala.

Máš na vysvedčení klasické známky?

Áno, máme aj klasickú známku. Som v IB programe, čo znamená, že celé dva roky sa sústreďujú na záverečné maturitné skúšky. Na vysvedčení mám dve známky: jednu, ktorú som dosiahla za uplynulý polrok, a druhú, ktorú by som podľa učiteľa mohla dosiahnuť na koncoročných skúškach.

Čo je to za známka?

Je to odhad učiteľa, ktorý vidí môj vývoj v škole. Vidí, ako sa postupne zlepšujem, ako mi ide učenie. Môže vidieť, že sa mi pokazil iba jeden test,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Školstvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie