Denník N

Odysea útekov pred nacistami

Kniha Kníhkupkyňa z Berlína je unikátnym záznamom cesty za slobodou.

Francoise Frenkelová je meno neznámej autorky narodenej v Poľsku, študujúcej v Paríži, ktorá si v Berlíne otvorila kníhkupectvo. Vo svojej neobyčajne cennej autobiografickej knihe Kníhkupkyňa z Berlína (Inaque, 2018) nám zanechala spomienky na svoje tri úteky v čase nástupu nemeckých nacistov v Paríži a celom Francúzsku.

Čitateľ by si myslel, že po dvoch neúspešných útekoch i po ustavičnom zatýkaní obyvateľov a cudzincov židovského pôvodu sa vzdá. A kníhkupkyňa sa rozhodne pre tretí útek, keď niektorí už rezignujú, lebo stratili všetky sily ustavičnými presunmi z miesta na miesto, vyčerpaní útekmi a skrývaním sa u známych a neznámych, po hoteloch, chatách a pod holým nebom. Jej vlastná odysea ju zastihla v roku 1942.

Pri úteku sa ukážu altruistickí Parížania, ale aj južní Francúzi z Horného Savojska. Ukážu sa charaktery tých, ktorí nezištne pomáhajú, a tých, ktorí si z jej pobytu urobili zárobkovú činnosť, projektujúc na ňu svoj strach. Pri poslednom, treťom úteku nemá na výber. Sú len dve možnosti: buď sloboda, alebo väzenie a transport do tábora smrti.

Silnejšia ako detektívky

Frenkelovej kniha je skomponovaná do pätnástich kratších kapitol a svojou výpoveďou a napätím prekonáva drsné detektívky. Detaily úniku cez horské oblasti štátnych hraníc s ostnatým drôtom a nepredvídateľnými momentmi berú dych. Aby unikla razii nacistickej polície v Berlíne, Paríži, na juhu Francúzska a vo Švajčiarsku, musí dlho pripravovať útek a berie so sebou len pár najnutnejších vecí.

Zatýkania prebiehajú bezohľadne, cudzinci a emigranti židovského pôvodu sú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Knihy

Kultúra

Teraz najčítanejšie