Denník N

Učebnica – popoluška vzdelávacieho systému

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR

Potrebujeme iné učebnice než doposiaľ. Namiesto úzkeho zamerania na jeden predmet musí byť ich pohľad všeobecnejší a prezentovať svet v jeho celistvosti.

Autori sú vysokoškolskí pedagógovia

Stále nekončiacej sa pandémii vďačíme za zopár poznatkov, ktoré by sme sa bez nej nedozvedeli. Jedným z nich je dôležitosť učebníc vo vzdelávacom procese. Zanikla naivná predstava o nich ako o „závažiach, ktoré musí žiak denne vláčiť do školy a naspäť“ a vrátilo sa aspoň priznanie, že sú potrebné, lebo „je v nich to, čo chcú učitelia“.

Ani táto predstava však nie je dostačujúca. Ako kedysi poznamenal Einstein, vzdelanie je to, čo v nás zostane, keď zabudneme všetko, čo nás v škole naučili. Ako môžeme usúdiť z reakcií na očkovacie trápenie, mnohým toho zostalo málo. Aj preto, lebo učebnice obsahujú poznatky, ale nevzdelávajú. Mnohí autori sa snažia do nich vložiť čo najviac vedomostí z vlastného odboru aj na úkor vysvetlenia jeho súvislostí s ostatnými predmetmi. Občas preto, lebo považujú svoj odbor za najdôležitejší zo všetkých. Častejšie sú iba presvedčení, že „žiak predsa nemôže ukončiť školu bez toho, aby toto nevedel“, hoci ide iba o svojské, laikmi nepoužiteľné detaily.

Dnes sú však všetky fakty na internete. Oveľa menej je tam o ich použiteľnosti, dôležitosti a súvislostiach s ostatnými javmi. Výsledkom je, že každý si ich interpretuje tak, ako sa mu to práve hodí. Pod vzdelaním Einstein mal na mysli práve schopnosť zaraďovať fakty do kontextu a zároveň pripúšťať, že vlastná interpretácia nemusí byť zaručene najsprávnejšia.

Stojíme na prahu reformy obsahu vzdelávania. Mala by viesť k ucelenému a vnútorne integrovanému obsahu zrozumiteľnému všetkým vrátane širokej verejnosti – čiže od memorovania ku kritickému mysleniu a k tvorivému chápaniu súvislostí. Nezopakuje sa situácia z roku 2008, keď pri nástupe reformy neexistovali učebnice, ktoré by ju podporovali? Hlavným zámerom dnešnej reformy je redukcia faktov,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie