Denník N

Na legendárnej poľskej lodi sa učili aj slovenskí námorníci. Dar mládeže oslavuje 40 rokov

Plachetnica Dar mládeže. Foto - Wikipédia/Patrick Wernhardt
Plachetnica Dar mládeže. Foto – Wikipédia/Patrick Wernhardt

Mnohí slovenskí námorníci, ktorí študovali na poľských námorných školách, sa plavili okolo sveta na Dare mládeže.

Poľská školská plachetnica Dar Młodzieży (Dar mládeže), na ktorej študovali aj mnohí Slováci, oslavuje tento rok 40. výročie. Do polovice februára môžete prihlásiť svoje práce do súťaže spomienok na študentské stáže na tejto plachetnici; súťaž vyhlásila Námorná univerzita v Gdyni.

Pre slovenských študentov – námorníkov, ktorí študovali v Gdyni v rokoch 1982 až 2001, je to dobrá príležitosť na obnovenie kontaktu so svojou univerzitou. Hoci Slovensko nemá prístup k moru, podľa údajov ministerstva dopravy je na Slovensku asi 1500 námorníkov, ďalší sú už na dôchodku.

Mnohí z nich študovali na poľských univerzitách v Gdyni a Štetíne a školili sa na Dare mládeže alebo na jej predchodcovi Dar Pomorza (Dar Pomoranska). Dnes má Slovensko aj svoju vlastnú súkromnú námornú školu v Bratislave.

Poľské okno do sveta počas stanného práva

Myšlienka postaviť novú cvičnú plachetnicu sa zrodila v 70. rokoch v súvislosti s tým, že predchádzajúca plachetnica Dar Pomorza mala už desiatky rokov a bolo jasné, že obdobie jej prevádzky sa končí. Bolo potrebné postaviť novú loď, na ktorej by sa mohli školiť ďalšie generácie námorníkov.

Myšlienku podporil vtedajší vládca komunistického Poľska súdruh Edward Gierek, ktorý bol otvorený spolupráci so Západom. Peniaze na stavbu novej plachetnice sa zbierali na zahraničných plavbách plachetnice Dar Pomorza, ktorá s týmto cieľom priplávala do prístavov v USA a Kanade, kde zbierala príspevky od miestnych Poliakov.

Výstavba Daru mládeže v roku 1981 bola už v pokročilom štádiu, no v decembri tohto roka vyhlásili stanné právo a hranice sa uzavreli. V tejto situácii sa zdalo dokončenie stavby lode nereálne. Napriek tomu sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie