Denník N

Obama sľub nesplní, Američania zostanú v Afganistane aj po jeho odchode

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Americký prezident vo štvrtok vyhlásil, že americkí vojaci sa z Afganistanu nestiahnu skôr ako v roku 2017. Podľa pôvodných plánov tam už vtedy nemali byť. Taliban však silnie a pomoc od Američanov chce aj miestna vláda.

Bol to jeden z hlavných predvolebných sľubov Baracka Obamu. Za jeho úradovania sa mali americké vojská stiahnuť nielen z Iraku, ale aj Afganistanu.

To sa však zrejme nestane – Obama vo štvrtok ohlásil, že vojaci v Afganistane zostanú minimálne do konca budúceho roka. Znamená to, že vojnu v Afganistane zdedí aj Obamov nástupca.

„Naďalej zostáva faktom, že bojové misie v Afganistane sa skončili,“ písalo sa podľa BBC vo vyhlásení Národnej bezpečnostnej rady, ktorá radí prezidentovi.

Aj po roku 2016

Američania sa chcú v krajine, kde zasahujú od roku 2001, venovať najmä boju proti teroristom a tréningu afganského vojska.

V Afganistane momentálne pôsobí 9 800 amerických vojakov. Takmer polovica z nich sa mala podľa pôvodných plánov počas budúceho roka stiahnuť a v roku 2017 už v Afganistane americkí vojaci nemali byť vôbec.

Dôvodom zmeny stratégie je hlavne opätovné úspešné ťaženie Talibanu, ktoré podľa miestnej misie OSN ohrozuje najviac územia od invázie Spojených štátov pred 14 rokmi. Taliban ohrozuje aj vládu afganského prezidenta Ašrafa Gháního, ktorý je dôležitým americkým spojencom.

„Mnohí ľudia vo Washingtone, ktorí v minulosti pracovali s Afgancami, varovali pred tým, že Spojené štáty sa idú stiahnuť práve v čase, keď v Gháním našli spoľahlivého partnera,“ napísal napríklad denník New York Times.

Tragédia v Kundúze

Americká misia v Afganistane je už teraz najdlhšou vojenskou operáciou v histórii USA. V posledných rokoch sa Američania sústredili hlavne na tréning afganských vojakov, ktorým postupne prenechávali vedenie v boji proti Talibanu.

Pred pár týždňami sa však Afganistan opäť dostal na titulné strany väčšiny novín po celom svete.

Kundúz, dôležité mesto na severe krajiny, totiž obsadili bojovníci Talibanu a mesto mali pod kontrolou 15 dní. Američania sa ich snažili vytlačiť leteckými útokmi, no pri jednom z nich spôsobili medzinárodný škandál. Počas jedného z náletov totiž zasiahli nemocnicu Doktorov bez hraníc, kde zomrelo 22 civilistov.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie