Denník N

Prirovnávajú ju k Federerovi, Bartyová je však šampiónkou pokorného plurálu

Ashleigh Bartyová je prvou domácou víťazkou Australian Open od roku 1978. Foto – TASR/AP
Ashleigh Bartyová je prvou domácou víťazkou Australian Open od roku 1978. Foto – TASR/AP

Keď niekoho prirovnávajú k Rogerovi Federerovi, treba zostať na pozore, pretože takmer určite ide o preháňanie.

Lenže Ashleigh Bartyovú k nemu v posledných dňoch prirovnali tri rôzne osobnosti z troch rôznych dôvodov.

Aj vďaka „federerovským“ schopnostiam sa Bartyová stala prvou domácou víťazkou Australian Open od triumfu Chris O’Neilovej v roku 1978.

Bartyová vo finále porazila Američanku Danielle Collinsovú 6:3, 7:6 (2) a vyhrala už tretí grandslamový turnaj. Z aktívnych hráčok okrem nej len Serena Williamsová vyhrala grandslam na antuke, tráve aj betóne.

Ženská verzia Federera

„Vďaka čítaniu hry, výbornému pohybu a skvelej kondícii sa k loptičke dostane tak skoro, že má vždy dve-tri možnosti, kým jej súperka má len jednu. To je znak naozaj skvelých hráčov. Roger to predvádzal dlhé roky a presne tým je teraz Ash: ženskou verziou Federera,“ napísal pre CODE Sports dvojnásobný grandslamový finalista Mark Philippoussis.

V ére silového tenisu Bartyová vyniká bekhendovým slajzom, ktorým absorbuje silu úderov. Vďaka nemu v semifinále nemala problémy s Madison Keysovou, ktorá dovtedy ničila svoje súperky, no zrazu nevedela, čo má hrať, a s Bartyovou prehrala 1:6, 3:6.

„Jej technika pri bekhendovom slajze je najlepšia v tenise. To platí o mužoch aj o ženách,“ povedal bývalý najlepší tenista na svete Jim Courier. „Ak to vo Švajčiarsku počúva Roger Federer, tak

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Australian Open

Tenis

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie