Denník N

Medvedev je supertalent, ale tak trochu lajdák. Precíznemu Nadalovi titul ľahkovážne pustil, hodnotí expert Kukal

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Keď 35-ročný Rafael Nadal nezvládol za stavu 5:4 v piatom sete dopodávať zápas, pomyslel si: „K****, zas to prehrám ako v rokoch 2012 a 2017. Naďalej som však bojoval. Povedal som si, že môžem prehrať, on môže vyhrať, ale nemôžem sa vzdať.“

O pár minút sa tešil z grandslamového titulu. Dvadsiateho prvého a jednoznačne najprekvapujúcejšieho v celej svojej kariére. O desať rokov mladšieho Daniila Medvedeva porazil za 5 hodín a 24 minút 2:6, 6:7 (5), 6:4, 6:4, 7:5 vo finále Australian Open.

Minimálne do májového Roland Garros platí, že Nadal je najlepší tenista histórie. Nič ešte nie je rozhodnuté, no v najdôležitejšej štatistike to momentálne vyzerá takto: Nadal 21, Federer 20, Djoković 20 grandslamových titulov.

Pritom ešte pred pár mesiacmi Nadal rozmýšľal o konci kariéry pre dlhodobé problémy s nohou. Predsezónnu prípravu mu skomplikoval aj náročnejší priebeh koronavírusu, na Australian Open preto prišiel bez očakávaní.

„Prešiel som si dňami, keď som nevidel svetlo na konci tunela, no tvrdo som pracoval. Mal som veľa rozhovorov s rodinou a tímom, že ak to pôjde tak ako doteraz, možno je to moja šanca povedať zbohom,“ hovoril na tlačovke pred finále.

Po jednom z najemotívnejších víťazstiev myšlienky na koniec kariéry odložil. „Práve teraz sa cítim nabitý energiou a budem sa snažiť prísť aj o rok,“ odkázal aplaudujúcim divákom.

Nadal naďalej posúva svoje limity aj limity celého športu. Prvý raz od roku 2007 dokázal otočiť zápas zo stavu 0:2 na sety. Tenisový expert Jan Kukal si myslí, že mu k tomu výrazne dopomohol aj jeho ruský súper Daniil Medvedev.

„Medvedev toto finále ľahkovážne pustil,“ hovorí pre Denník N Kukal, ktorý trénoval aj Ivana Lendla či Thomasa Mustera. Obaja sa neskôr stali svetovými jednotkami.

Tak trochu lajdák

Od začiatku Medvedevovej kariéry sa v zahraničnej tlači objavujú porovnania s najlepším hráčom slovenskej histórie Miloslavom Mečířom. „Určitá podoba tam je. Miloš bol obrovský pohybový talent, ale Medvedev je na ešte vyššej úrovni. Je to komplexnejší hráč s oveľa lepším servisom,“ hovorí Kukal.

V zápase Nadal – Medvedev bol podľa neho talent jednoznačne na Rusovej strane. „Medvedev je absolútny supertalent, Nadal je zas precízny a totálny bojovník. Málokedy sa stane, že prehrá lepší hráč. Toto bol ten prípad.“

Kukal si myslí, že Medvedev vo finále takisto trochu doplatil na vlastnosť typickú pre viacerých mimoriadne nadaných ľudí. „Títo hráči ako Medvedev, Mečíř či Federer nebývajú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Australian Open

Tenis

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie