Denník N

Komik Ricky Gervais si v seriáli After Life uťahuje z aktuálnych tém – smrti aj trúchlenia

Trúchliaci človek si môže robiť čo chce. Alebo nie? Foto - Netflix
Trúchliaci človek si môže robiť čo chce. Alebo nie? Foto – Netflix

Trpkosladký seriál, ktorého tretia séria na Netflixe kraľuje rebríčkom sledovanosti, vyvoláva smiech aj plač.

Je standupový komik, tvorca úspešných komediálnych seriálov a oficiálne jeden z najlepších komikov všetkých čias. V roku 2016 získal cenu BAFTA Britannia Charlieho Chaplina, jeho autorský seriál The Office bol uvedený vo viac než 90 krajinách sveta a stal sa tak vôbec najúspešnejšou britskou komédiou všetkých čias. Podcast The Ricky Gervais Show, ktorý rodák z Readingu začal vysielať už pred dvadsiatimi rokmi, bol vo svojej dobe najsťahovanejším programom na internete, čo mu v roku 2007 prinieslo aj zápis do Guinnessovej knihy rekordov.

Nie je preto prekvapujúce, že najnovšie, tretie pokračovanie jeho seriálu After Life, ktoré 60-ročný komik zverejnil v polovici januára, je dnes najsledovanejším programom Netflixu. V čom tkvie jeho kúzlo?

Zdanlivo nekorektný humor

Medzi rokmi 2010 až 2020 dovedna päťkrát moderoval ceremoniál odovzdávania filmárskych cien Zlaté glóbusy, ktoré sám niekoľkokrát získal. A servítku si pritom nebral pred ústa ani voči Melovi Gibsonovi, Charliemu Sheenovi, Leonardovi DiCapriovi a ďalším celebritám, ktoré v tej chvíli sedeli len niekoľko metrov od neho. Napríklad ich vyzýval, aby v prípade, že ocenenie získajú, nevyužívali príhovory na vyjadrenie svojich politických názorov, pretože o reálnom svete nič nevedia: „Väčšina z vás strávila v škole menej času než Greta Thunbergová,“ nakladal vtedy hviezdam v sále.

Nechať tohto muža, aby do vás rýpal, však aj v Hollywoode znamená poctu. Gervais je totiž niekto. Nijaký iný Brit nedostal možnosť napísať jednu epizódu seriálu Simpsonovci a rovno sa do nej sám obsadiť.

Nebojí sa zaútočiť na slabé miesta, pomenováva veci, ktorým sa ostatní vyhýbajú, a svojou úprimnosťou mieri rovno do čierneho. Jeho humor ide na telo, ale pritom nebolí. Aj vtipkovanie o kremácii vlastnej babičky alebo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Filmy

Seriály

Kultúra

Teraz najčítanejšie