Denník N

Ako prebieha infarkt, ako sa poškodzujú cievy, čo presne sa vtedy deje v tele a ako tomu predísť, vysvetľuje kardiológ

Kardiológ Martin Miko. Foto – Arpád Soltész
Kardiológ Martin Miko. Foto – Arpád Soltész

Čo sa deje v cievach, keď človek ignoruje zdravý životný štýl? Čo s nimi robí alkohol, fajčenie, obezita, vysoký tlak, cholesterol či tuky v krvi? Ako presne vzniká zrazenina? Pomáha na vysoký tlak nesolenie a magnézium? Dá sa zbaviť liekov na tlak? Môže kardiak piť kávu? Sú energetické nápoje rizikové? Koľko a akého pohybu potrebujeme, aby to malo zmysel? Vysvetľuje kardiológ Martin Miko.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Na prelome rokov ste všetci v rodine prekonali covid-19, variant omikron. Ako to prebehlo?

Vo Francúzsku platí pre zdravotníckych pracovníkov povinné očkovanie. Som teda trikrát očkovaný, čiže to prebehlo v pohode.

Bolo veľa zdravotníkov, ktorí vo Francúzsku očkovanie odmietli?

Spočiatku ich bolo dosť, v celej krajine ich však bolo v ambulantnej sfére z celkovo 300-tisíc v polovici novembra minulého roka už iba asi 1300. Z toho bolo len 160 lekárov, ktorým pozastavili licenciu. Myslím si, že stále majú možnosť to napraviť.

Máte zaočkované aj deti?

Všetky tri dcéry majú za sebou dve dávky, uvidíme, či bude možné ísť aj na tretiu. U najmladšej, sedemročnej, a strednej dcéry, trinásťročnej, ochorenie prebehlo ako ľahká nádcha. Najstaršia dcéra, štrnásťročná, mala jeden deň hnačku a silnejšiu nádchu so zápalom dutín, celé to trvalo asi tri dni, nepotrebovala žiadne lieky.

Ja som mal tiež pokojný priebeh, prirovnal by som to k ľahkej chrípke – mal som bolesti chrbta, hlavy, svalov, raz sa mi trochu zvýšila teplota. Najhoršie obišla manželka – prešlo jej to na priedušky, takže dosť kašľala a mala zvýšenú teplotu.

Nebáli ste sa očkovania?

Nie. Som lekár a verím odborníkom, ktorí sa v tom vyznajú. Zároveň vidím, kto končí v nemocniciach – najmä neočkovaní. Tieto čísla sa nedajú oklamať. Plusy očkovania teda jasne výrazne prevažujú nad mínusmi. A to nehovorím ja, ale vedecké autority. Odborné organizácie USA, EÚ, Austrálie, Nového Zélandu a tak ďalej očkovanie jasne odporúčajú, tak kto som ja, aby som ho spochybňoval?

Samozrejme, plne chápem aj ľudí, ktorí sa očkovania boja, ktorí kladú otázky, ale nechápem tých, čo o vakcínach zámerne šíria bludy. Čo je to za diskusia? Mne by nikdy nenapadlo miešať sa do práce statika a architekta o tom, ako majú stavať most. A presne o tom to je – proti vakcínam často najhlasnejšie broja ľudia, ktorí téme vôbec nerozumejú.

Témou tohto rozhovoru je infarkt. Čo presne znamená, že ho človek dostal?

To, že došlo k významnému obmedzeniu až zastaveniu prívodu krvi v nejakej cieve, ktorá zásobuje srdcový sval kyslíkom a živinami. Tým sa začala rozvíjať nekróza, teda odumieranie srdcovej svaloviny. Potom je už len otázkou času, ako rýchlo sa lekári k tej cieve dostanú, aby zabezpečili nápravu. Ak neskoro, následky sú nezvratné.

Ak teda niekto dostane infarkt, prežije už len s natrvalo poškodeným srdcom?

Áno. Odumreté svalové tkanivo sa dokáže nahradiť iba jazvou. Preto je rozhodujúci čas, ktorý ubehne do opätovného spriechodnenia artérie. Od toho sa odvíja, ako bude pacient vyzerať po infarkte. V konečnom dôsledku môže ísť o mikroskopickú záležitosť, ale aj o veľký výpadok srdcovej svaloviny, ktorý často spôsobí ďalšie vážne problémy.

Ide tu teda o upchatie konkrétnej cievy, ktorá nepustí dostatok krvi do srdca.

Presne tak. S tým, že miest, kde môže dôjsť k upchatiu, je veľa. A o tom, či a ako sa upchajú, rozhoduje okrem genetiky najmä človek tým, ako žije a ako sa o seba stará.

Niekoho občas pichne alebo pobolieva pri srdci. Mal by už v tomto štádiu zájsť za lekárom, či nemá nábeh na infarkt?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Rozhovory

Slovensko, Zdravie

Teraz najčítanejšie