Denník N

Častejšie sa očkujú tí, ktorí sa cítia ako súčasť Západu. Stúpenci Východu 10-krát častejšie veria hoaxom o covide

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Výskum prebiehal v Česku, ale poučný je aj pre Slovensko. Medzi hlavné hodnoty, ku ktorým sa hlásili zaočkovaní proti covidu, patrilo dodržiavanie pravidiel a predpisov. „Vláda zákona je prodemokratický rys,“ povedala psychologička a dodala, že snahu obchádzať pravidlá považuje „svojím spôsobom za tak trochu postkomunistický rys“.

Ochota zaočkovať sa proti covidu je vyššia u osôb, ktoré sa identifikujú s demokratickou Európou či Západom ako s Východom.

Vyplýva to z výskumu na českej populácii, ktorý pred pár dňami zverejnili vedci z Psychologického ústavu českej akadémie vied a Masarykovej univerzity v Brne.

Tí, ktorí sa necítia ako súčasť demokratickej Európy, takmer 10-krát častejšie veria falošným správam o covide.

Do výskumu sa zapojilo takmer 1 200 respondentov. Údaje zbierala agentúra Median minulý rok od 29. novembra do 19. decembra počas tretej vlny zberu. Výskum je dlhodobý a pokračovať bude až do konca pandémie.

Česko a Slovensko

Hoci výskum prebiehal v Česku, podľa psychologičky Martiny Klicperovej z Psychologického ústavu Akadémie vied Českej republiky by sa výsledky mohli v hrubých rysoch uplatniť asi aj na Slovensku. „Máme mnoho spoločného, vrátane posttotalitnej skúsenosti.“

Napriek viacerým zhodám medzi

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Hoaxy a propaganda

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie