Denník N

„Drive-in“ voľby nebudú, za ľuďmi v karanténe radšej prídu s lístkami domov. Ako sa štát chystá na voľby v pandémii

Voľby počas pandémie sme už mali, i keď len doplňovacie. Foto - TASR
Voľby počas pandémie sme už mali, i keď len doplňovacie. Foto – TASR

Jesenné komunálne a župné voľby budú pre štát výzvou nielen z dôvodu spojeného termínu, ale aj preto, že môže ísť o prvé celoslovenské hlasovanie počas pandémie covidu-19.

Takýto obrázok je vám asi povedomý, keďže sa pravidelne objavuje v správach: členovia okrskovej volebnej komisie v deň volieb – parlamentných či iných – s prenosnou volebnou urnou obchádzajú domácnosti, aby umožnili hlasovanie ľuďom, ktorí sú starší či nevládni a bolo by pre nich náročné dostaviť sa do volebnej miestnosti.

Tento rok možno uvidíme túto klasickú súčasť volieb vo forme, na ktorej sa podpíše pandémia. Ku komisárom cestujúcim za staršími ľuďmi zrejme pribudnú ich kolegovia v ochranných oblekoch, ktorí sa vydajú za tými, čo budú v deň volieb v karanténe či izolácii.

Jesenné župné a komunálne voľby, ktoré by sa mali konať 29. októbra, môžu byť prvými voľbami konanými na území celého Slovenska počas pandémie covidu-19. Na ministerstve vnútra sa už dnes pripravujú na to, ako by mohli vyzerať, ak by problémy spojené s pandémiou pretrvávali.

Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Prenosná urna alebo voľba z auta?

Pre voľby

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komunálne a župné voľby 2022

Slovensko

Teraz najčítanejšie