Denník N

Fico a spol. ťahajú Slovensko z NATO i EÚ. My to nedovolíme!

Ak v záujme bezpečnosti Slovenska a Európy bude potrebné posilniť vojenské kapacity aj na našej východnej hranici, tak to, samozrejme, urobíme.

Autor je predsedom vlády SR

Mierna prevaha ľudí, ktorí si podľa aktuálneho prieskumu agentúry Focus myslia, že za napätie na rusko-ukrajinskej hranici a v Pobaltí môžu USA a NATO, oživuje starú pravdu: zahraničná politika sa tvorí v prvom rade doma.

Vo vyspelom demokratickom štáte medzi koalíciou a opozíciou platí v kľúčových zahraničnopolitických otázkach konsenzus. Ktoré sú to? Tak napríklad – kto je spojencom a kto predstavuje hrozbu, kto je agresorom a kto obeťou agresie.

Na Slovensku takýto základný konsenzus nie je.

Dnešná parlamentná opozícia ťahá Slovensko z Európskej únie a NATO, pretože sa boja hodnôt, ktoré tieto krajiny vyznávajú: rovnosť občanov pred zákonom, ľudské práva, sloboda. Opozičné strany, ktoré uviazli v korupcii a extrémizme, sa preto v Európskej únii a NATO necítia dobre.

Ukrajina je ich témou, pomocou ktorej mobilizujú slovenskú verejnosť proti demokratickému právnemu štátu. To, ako bezohľadne prekrúcajú realitu, ako robia z Ruska obeť a z NATO agresora, len odráža hĺbku ich pohŕdania touto hodnotou.

A chcú, aby sa z tohto pohŕdania rovnosťou pred zákonom a spravodlivosťou stal celonárodný refrén. Pretože to im má pomôcť dostať sa k moci a obnoviť staré poriadky: privilégiá pre „našich“, bezprávie pre slabých.

Boli časy, keď pripravili bezpečnostnú a obrannú stratégiu Slovenskej republiky, kde vcelku realisticky opísali riziká a hrozby pre našu bezpečnosť i vo vzťahu k Ruskej federácii. Boli časy, keď pripravili dohodu o obrannej spolupráci s USA, čím sa hlásili k euroatlantickému spojenectvu. A boli časy, keď svoje politické deklarácie spečatili konkrétnymi činmi – nakúpili americké stíhačky F-16 a cítili sa dôležití pri návšteve Bieleho domu.

Ale dnes sú už iní. Korupcia a jej odhaľovanie Roberta Fica a spol. celkom demoralizovali. Sú vykorenení z morálky, odnárodnili sa, stali sa lídrami dezinformačnej scény. Nie, oni Rusko pritom nijako nemilujú. Nechodia tam na dovolenky, nenakupujú rubeľ, nevozia sa v ruských autách. Celé ich nahrávanie Rusku má len jeden jediný cieľ – povaliť vládu.

Čo s tým?

V situácii, keď je spoločnosť vinou tejto tragickej opozície bolestivo rozdelená v životne dôležitých témach, treba postupovať podľa východísk a plánov, ktoré vznikali v období, keď o nich ešte existoval všeobecný konsenzus. To je ten čas, keď sa naša dnešná parlamentná opozícia v zahraničnopolitických otázkach správala zodpovedne.

Ja v tom mám jasno. Slovensko je členom systému kolektívnej bezpečnosti pod názvom NATO, pretože sme v minulosti dospeli k záveru, že je to najefektívnejší spôsob obranyschopnosti našej demokratickej zvrchovanosti, územnej celistvosti a slobody.

Ak teda v záujme bezpečnosti Slovenska a Európy bude potrebné posilniť vojenské kapacity aj na našej východnej hranici, tak to, samozrejme, urobíme. Pretože v NATO platí: jeden za všetkých, všetci za jedného. To je záruka mieru v Európe. A bude to aj v súlade s našou bezpečnostnou a obrannou stratégiou. Veď na to tie dokumenty máme, aby sme sa v medzinárodných hrozbách vedeli správne orientovať a adekvátne na ne reagovať.

Od vstupu Slovenska do NATO a EÚ sa doslova potkýname o šance, ako ho zveľadiť a urobiť ešte lepším pre život občanov. Mnohé sme, žiaľ, prepásli a podarilo sa to hlavne vládam Smeru. Je len pokračovaním úpadku Roberta Fica a spol., že teraz vrážajú nôž do chrbta aj našej zahraničnopolitickej orientácii. Tej zahraničnopolitickej orientácii, za ktorou ešte donedávna vehementne stáli. Takto vyzerá zrada a podraz republiky. Ako predseda vlády budem v tejto situácii neochvejne konať vo verejnom záujme. A ten je jasný.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Hegerova vláda

Obranná dohoda s USA

Politici píšu

Robert Fico

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie