Denník N

Minister Naď: Kollárovi som vďačný za principiálny postoj k NATO, pomohol mi aj Matovič

Jaroslav Naď. Foto N - Tomáš Benedikovič
Jaroslav Naď. Foto N – Tomáš Benedikovič

Bolo by mi sympatické, keby českí vojaci u nás zastrešili prítomnosť jednotiek NATO, hovorí minister obrany. Diskusie o takomto nápade sú však zatiaľ len na začiatku.

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) tento týždeň odletí do Washingtonu kvôli podpisu obrannej dohody s USA, ktorá sa počas januára stala jednou z hlavných spoločenských tém.

Denník N sa s ním pred odletom rozprával o politickej podpore tejto dohody, o možnej prítomnosti vojakov NATO na Slovensku aj o možnej pomoci ukrajinskej armáde.

Už je známe, kto podpíše obrannú dohodu?

Podpisový ceremoniál by mal prebehnúť vo štvrtok. Predchádzať by mu malo bilaterálne stretnutie ministrov zahraničných vecí Slovenska a USA, kde budem aj ja. Samotnú dohodu by som mal podpísať ja a americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Poverenie na podpis od pani prezidentky však máme obidvaja, teda ja i Ivan Korčok, a to pre prípad, že by napríklad niekto z nás dovtedy ochorel na covid.

Aj keď za americkú stranu dokument podpíše minister zahraničia, tak za slovenskú stranu to budete vy ako minister obrany.

Pani prezidentka to tak definovala, že keďže ide o obrannú dohodu, podpisovať by som mal ja. Bol som pripravený na obe alternatívy a jej návrh som rešpektoval.

Kde to podpíšete?

V budove ministerstva zahraničných vecí, aj keď na poslednú chvíľu sa informácie pri cestách tohto typu môžu ešte zmeniť.

Vyzerá to, že udalosti, ktoré nasledovali po odpore generálnej prokuratúry, vás nepribrzdili. Dohodu plánujete podpísať v termíne, v ktorom ste to aj pôvodne avizovali.

Presne tak, žiadne zdržanie nenastalo. Nezmyselné pripomienky generálnej prokuratúry sme síce neočakávali, ale inak všetko ostatné prebieha štandardne. Som veľmi rád, že koalícia drží spolu. Zmena nastala možno v tom, že aj keď som mal neformálny prísľub aj od niektorých poslancov Hlasu aj Smeru, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Boris Kollár

Jaroslav Naď

Obranná dohoda s USA

Slovensko

Teraz najčítanejšie